Sari direct la conținut

Danemarca: Condamnaţii la închisoare pe viaţă nu vor putea lega noi relaţii amoroase în primii zece ani de detenţie

HotNews.ro
Inchisoare in Danemarca, Foto: kriminalforsorgen.dk
Inchisoare in Danemarca, Foto: kriminalforsorgen.dk

Condamnaţii la închisoare pe viaţă în Danemarca nu vor mai fi autorizaţi să lege noi relaţii amoroase în primii zece ani de la condamnarea lor, pentru a evita fenomenul „groupies” (fani) ai criminalilor, a anunţat miercuri Ministerul Justiţiei din această țară.

„În ultimii ani, am văzut exemple respingătoare de deţinuţi, care au comis crime atroce, contactând persoane tinere pentru a-şi atrage simpatia şi atenţia lor. Evident, trebuie să se pună capăt acestei situaţii”, a anunţat ministrul danez al justiţiei, Nick Haekkerup, relatează Agerpres.

Recent, o tânără femeie a dezvăluit că la 17 ani s-a îndrăgostit de Peter Madsen, condamnat la închisoare pe viaţă pentru că a ucis-o cu sălbăticie, în 2017, pe jurnalista Kim Wall, într-un submarin artizanal.

„Condamnaţii la închisoare pe viaţă (…) nu ar trebui să poată folosi închisorile noastre ca pe nişte centre de întâlnire sau platformele mediatice pentru a se lăuda cu crimele lor”, a insistat ministrul.

Deţinuţii vor putea menţine contactul prin scrisori sau la telefon cu persoanele care le erau apropiate înainte de plasarea lor în detenţie.

Proiectul de lege, în şase puncte, prevede să li se interzică deţinuţilor condamnaţi la închisoare pe viaţă să lege noi relaţii în timpul primilor zece ani din condamnarea lor, contrar a ceea ce este astăzi posibil. El vizează de asemenea să-i împiedice să posteze liber mesaje pe reţelele sociale cu privire la crima sau crimele comise, sau să participe la podcast-uri pe aceste subiecte. Astăzi, condamnaţii pot, de exemplu, să-şi spună nestingheriţi opiniile pe Facebook.

De asemenea, textul limitează posibilităţile de permisie, ce vor fi autorizate doar după zece ani de detenţie (comparativ cu doi sau patru ani, în funcţie de caz, în prezent).

Trimis miercuri în comisie şi deja susţinut de opoziţia de dreapta, proiectul de lege ar urma să fie adoptat în această toamnă, iar noua legislaţie ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro