Marea Britanie lucrează la modalităţi de sprijinire a industriilor mari consumatoare de energie care sunt afectate de creşterea preţurilor gazelor naturale
Marea Britanie lucrează la modalităţi de sprijinire a industriilor mari consumatoare de energie care sunt afectate de creşterea preţurilor gazelor naturale, a declarat duminică ministrul pentru Afaceri, Kwasi Kwarteng, care a descris situaţia ca fiind critică, refuzând însă să spună măsurile analizare, transmit Reuters și news.ro. Producătorii de oţel, sticlă, ceramică şi hârtie şi alte sectoare au declarat că ar putea fi obligaţi să oprească producţia, cu excepţia cazului în care guvernul va face ceva în legătură cu preţurile energiei.
”Este în mod clar o situaţie critică”, a declarat Kwarteng pentru BBC, când a fost întrebat despre posibile închideri de fabricii.
Într-un interviu separat acordat Sky News, el a spus: ”Avem preţuri foarte, foarte mari la gaze, preţuri foarte mari la electricitate, avem deja sprijin pentru industrii şi căutăm modalităţi prin care putem ajuta industria”.
Kwarteng a mai spus că lucrează cu ministrul de Finanţe Rishi Sunak în această privinţă.
Cu toate acestea, o sursă a Trezoreriei a negat existenţa unor astfel de discuţii, alimentând criticile din partea Partidului Laburist de opoziţie cu privire la răspunsul guvernului.
„Cele două departamente guvernamentale cheie responsabile de criza actuală a costului vieţii au petrecut această dimineaţă contrazicându-se dacă au fost sau nu discuţii între ele … Avem nevoie de răspunsuri urgente cu privire la cine anume organizează spectacolul”, a declarat Spuse Phillipson, parlamentar laburist şi purtătorul de cuvânt al partidului pe teme financiare.
Întrebat dacă ar putea exista un plafon al preţului energiei pentru utilizatorii industriali, aşa cum există pentru consumatori, Kwarteng a declarat pentru Times Radio: ”Nu am vorbit despre asta. Nu ne ocupăm de salvare. Ceea ce ne ocupăm este să asigurăm securitatea aprovizionării şi pe asta mă concentrez.”
Preţurile angro ale gazelor au crescut anul acesta cu 400% în Europa, parţial din cauza stocurilor mici şi a cererii puternice din Asia.