Sari direct la conținut

Polonia va discuta în Parlament ridicarea unui gard permanent la granița cu Belarus

HotNews.ro
Migranti de la granita Belarus - Lituania, Foto: Valdemar Doveiko / Sputnik / Profimedia
Migranti de la granita Belarus - Lituania, Foto: Valdemar Doveiko / Sputnik / Profimedia

Guvernul Poloniei va prezenta un proiect legislativ care prevede construirea unui gard permanent la frontiera cu Belarus, pe fondul creşterii fluxului de migranţi, a anunţat marţi ministrul polonez al apărării, citat de thenews.pl.

Într-un interviu acordat postului public de radio polonez, Mariusz Blaszczak a afirmat că propunerea legislativă va fi elaborată de Ministerul de Interne şi ”acest lucru nu este facil din cauza diverselor probleme juridice”.

El a adăugat că Polonia se va inspira din experienţa Ungariei în timpul crizei migraţiei din 2015, când Budapesta a ”construit un gard permanent la frontiera cu Serbia”.

Blaszczak a subliniat că gardul de sârmă ghimpată existent la frontiera Poloniei cu Belarus şi prezenţa a 3.000 de soldaţi în zonă contribuie la scăderea fluxului de migranţi ”care acum sunt exploataţi de regimul Lukaşenko pentru a crea o criză a migraţiei”.

Demnitarul polonez a precizat că, ”în funcţie de situaţie”, Ministerul Apărării polonez este pregătit să dubleze ”în cel mai scurt timp” numărul soldaţilor desfăşuraţi la graniţă. Aceste efective au fost deja suplimentate pentru a ajuta poliţia de frontieră să-şi efectueze misiunea de patrulare.

Potrivit cotidianului Dziennik Gazeta Prawna, proiectul legislativ privind ridicarea unui gard permanent la frontiera cu Belarus ar putea fi prezentat în această săptămână. Pentru construirea gardului ar urma să fie alocată suma de 500 de milioane de zloţi (109 milioane de euro).

Uniunea Europeană l-a acuzat pe preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko de orchestrarea unei creşteri masive a sosirilor de migranţi la frontiera dintre Belarus, pe de o parte, şi Polonia, Lituania şi Letonia (state membre UE), pe de altă parte. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro