Sari direct la conținut

Case unifamiliale: Remarcile unui ministru francez stârnesc controverse: „Prostii ecologice, economice și sociale”

HotNews.ro
Emmanuelle Wargon, Foto: Wikipedia
Emmanuelle Wargon, Foto: Wikipedia

Ministrul francez responsabil cu locuințele, Emmanuelle Wargon, a regretat vineri „tevatura iscată după observațiile sale” asupra caselor individuale, pe care le-a calificat drept „prostii ecologice, economice și sociale” într-un discurs din ziua precedentă, provocând reacții puternice în rândul profesioniștilor din construcții, scrie AFP.

Într-un discurs de joi, doamna Wargon a spus că toate casele individuale, „acest vis construit pentru francezi în anii ’70”, „acest model de urbanizare care depinde de mașina care le leagă”, sunt „prostii ecologice, economice și sociale”.

Se asimilează locuinței unifamiliale clădirea cu destinația de locuință cu cel mult două nivele supraterane și două unități locative, deținute în proprietate de persoane fizice distincte, neconstituite în condițiile legii în asociație de proprietari.

În urma acestui discurs, polul Habitat al Federației Franceze de Construcții (FFB) „a deplâns stigmatizarea persistentă a locuințelor individuale, împotriva aspirațiilor francezilor”, în timp ce se spune că Federația constructorilor individuali de case este „revoltată împotriva acestor observații făcute de către așa-numita elită pariziană ecologică și totuși foarte departe de zonă, de locuitori și de preocupările lor ”.

Într-un comunicat de presă vineri seară, Ministerul Tranziției Ecologice afirmă că „Emmanuelle Wargon a spus-o foarte clar: nu se pune problema încheierii construcțiilor casei unifamiliale. Regretă scandalul ieșit după vorbele ei”.

„Da, mulți francezi visează la o casă unifamilială, deoarece este o promisiune de confort, spațiu și liniște. Nimeni nu vrea să-i împiedice sau să-i descurajeze să facă acest lucru. Ei sunt, de asemenea, în căutare de servicii locale. Cu toate acestea, periferia orașelor nu oferă întotdeauna acces la aceste servicii și contribuie la un sentiment de excluziune. Prin urmare, trebuie să ne regândim modelele de planificare urbană „, spune acesta.

Operațiunea „Locuind în Franța de mâine” – pe care Wargon a închis-o joi – a avut ca scop „evidențierea altor modele de locuințe, mai durabile și mai plăcute pentru trai, care există deja pentru mulți în Franța și au vocația de a se dezvolta în plus la oferta existentă, care desigur rămâne”, potrivit comunicatului de presă al ministerului.

Ea afirmă că „casele individuale își au locul lor în aceste noi modele”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro