Sari direct la conținut

Alături de Orban în Ungaria, Marine Le Pen critică UE și migrația / Niciun anunț major făcut / Asemănările și deosebirile ideologice dintre cei doi

HotNews.ro
Alături de Orban în Ungaria, Marine Le Pen critică UE și migrația / Niciun anunț major făcut / Asemănările și deosebirile ideologice dintre cei doi

Marine Le Pen a făcut corp comun, marți, la Budapesta, cu liderul ultraconservator ungar Viktor Orban, împotriva migrației și a ”înrobirii UE”, cu ocazia primului lor tête-à-tête, potrivit AFP.

A fost pentru candidatul Mitingului Național (RN) o întâlnire foarte așteptată, la o lună după vizita polemistului Eric Zemmour, potențialul său rival, dar candidat nedeclarat încă la alegerile prezidențiale din Franța din 2022, și a nepoatei sale Marion Maréchal.

Escortă polițistă, covor roșu, prânz și conferință de presă „oficială”: Le Pen s-a declarat „onorată” de primirea pe care i-a făcut-o Orban la mănăstirea carmelită, acum biroul primului ministru, cu vedere la Dunăre.

Rivalul Zemmour avusese parte doar de o întrevedere privată.

Amenințată că va fi eliminată încă din primul tur al alegerilor prezidențiale din aprilie 2022 conform unor sondaje recente, Marine Le Pen a căutat să-și afirme statul apărând alături de premierul ungar, apărător al valorilor „iliberale” în Europa.

Întrebat despre viitorul scrutin, Viktor Orban s-a abținut însă să „ia o poziție”, „decizia aparținând poporului francez”.

Orban si Le Pen au criticat „brutalitatea ideologică a UE”

În fața presei, amândoi și-au promovat mesajul suveranist, la câteva luni distanță de alegeri naționale delicate pentru ea, foarte apropiate pentru el.

La unison cu Orban, Marine Le Pen a criticat ferm „brutalitatea ideologică” a Uniunii Europene, refuzând orice principiu de primat al dreptului european în referire la recentul impas polonez.

Și să pedepsească o „putere centralizată de la Bruxelles, îmbătată de propria existență, puterea și atotputernicia ei”, o „voință de a înrobi” Uniunea Europeană.

În acest context, cele două figuri suveraniste au susținut o alianță a națiunilor.

Dl Orban, al cărui partid a părăsit grupul PPE (dreapta) din Parlamentul European în martie, a explicat că „căută parteneri care să coopereze în această nouă eră”. Iar tabăra Marinei Le Pen este „de neratat”, a spus el, lăudându-i „sprijinul” neclintit de-a lungul anilor.

În ceea ce privește această alianță a națiunilor, însă, vizita nu a dat naștere niciunui anunț concret.

„Cred că atâta timp cât forțele patriotice și suveraniste nu sunt aliate în cadrul Parlamentului European, ele au evident mai puțină greutate decât dacă reușim să constituim acest grup mare pe care l-am solicitat deja de un anumit număr de ori”, a spus ea.

Subiectul a avansat cu greu de la publicarea, în iulie, a unei „declarații comune” între candidatul RN și aproximativ cincisprezece aliați din Europa, printre care și premierul ungar.

Deosebirile dintre Le Pen și Orban

Între timp, Marine Le Pen a avut grijă să ștergă diferențele, subliniind în schimb „chestiunea imigrației”, dragă celor doi oficiali.

A zdrobit astfel „acest flagel de care națiunile noastre trebuie să se protejeze în mod imperativ” și „potopul migrator pe care UE vrea să-l organizeze”.

În rest, Orban este, la fel ca Eric Zemmour și Marion Maréchal, mai liberal din punct de vedere economic și mai conservator în ceea ce privește valorile societale decât Le Pen.

La fel, ei nu ezită să stârnească propaganda „lobby-ului LGBT+”.

Dar candidatul RN a refuzat să critice recenta lege maghiară care interzice „promovarea și reprezentarea homosexualității” în rândul celor sub 18 ani.

„Nu caut clone”, a spus ea. „Deoarece sunt atașat fundamental de suveranitatea fiecăreia dintre națiuni, nu mi-ar trece prin cap să vin să dau lecții poporului maghiar”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro