Sari direct la conținut

Pescuitul post Brexit: Impasul continuă, dar Parisul amână sancțiunile de la miezul nopții / Londra salută decizia

HotNews.ro
Traulere britanice in port, Foto: Tim Graham / robertharding / Profimedia Images
Traulere britanice in port, Foto: Tim Graham / robertharding / Profimedia Images

În ciuda zâmbetelor cordiale de la G20 și la COP26, lupta post-Brexit dintre Boris Johnson și Emmanuel Macron în ceea ce privește pescuitul în Canalul Mânecii continuă, chiar dacă Franța a renunțat la aplicarea sancțiunilor la miezul nopții pentru a „da o șansă” discuțiilor care vor continua marți, potrivit AFP.

„Nu în timp ce negociem vom impune sancțiuni”, a declarat președintele francez presei la întâlnirea COP26 de la Glasgow (Regatul Unit). „Discuția va continua mâine”, marți. „Următoarele ore sunt ore importante” și „am înțeles că britanicii vor reveni mâine la noi cu alte propuneri”, a asigurat Emmanuel Macron.

Președintele francez a spus că „are încredere în premierul britanic Boris Johnson că ia în serios” propunerile franceze și că discuțiile duc la un „rezultat”.

„De 10 luni rezultatele au fost prea puține, iar dacă această nouă metodă face posibilă obținerea unui rezultat, aș vrea să i se dea o șansă”, a adăugat el.

Parisul a amenințat din nou luni dimineață cu aplicarea de sancțiuni la miezul nopții dacă Londra nu acorda mai multe licențe pescarilor francezi.

Francezii amenință că vor interzice navelor de pescuit britanice să-și descarce mărfurile în porturile franceze și că vor înăspri controalele vamale asupra tuturor camioanelor dacă Londra nu acordă mai multe licențe pescarilor francezi.

La rândul ei, ministrul britanic de externe Liz Truss a cerut luni dimineață ca guvernul francez să-și retragă „amenințările complet nerezonabile, inclusiv împotriva Insulelor Channel și a industriei noastre de pescuit”.

În absența unei soluții „în termen de 48 de ore”, șefa diplomației a declarat că guvernul britanic se va baza pe mecanismul de soluționare a diferendelor din acordul comercial post-Brexit pentru a solicita „măsuri compensatorii”.

Londra a avertizat că se pregătește, de asemenea, să consolideze controalele asupra navelor de pescuit europene.

Disputa s-a intensificat săptămâna trecută când partea franceză a sechestrat o barcă britanică, Cornelis Gert Jan, în apele franceze de lângă portul le Havre, spunând că nu avea licențele necesare, deși proprietarul vasului susține că deținea documentele potrivite.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro