Sari direct la conținut

Intriga post-electorală în Bulgaria: trei opțiuni posibile

HotNews.ro
Kiril Petkov şi Asen Vasilev, Foto: Profimedia Images
Kiril Petkov şi Asen Vasilev, Foto: Profimedia Images

Va avea Bulgaria în cele din urmă un guvern legitim? Răspunsul scurt ne spune că cel mai probabil va avea. Cu toate acestea, motivele pentru formarea acestuia nu sunt legate atât de rezultatele alegerilor, cât de alți factori. Altfel, rezultatele în sine nu sună foarte optimist, scrie Dnevnik care citează Deutsche Welle.

Trei variante

Nu sună foarte optimist, pentru că în practică (deși cu unele diferențe în lista viitorilor jucători parlamentari și ordinea acestora) coincid în ansamblu cu rezultatele celor două runde de alegeri anterioare și prevestesc foarte mult o repetare a situației. Indiferent care partid este primul și care este al doilea, marea întrebare la aceste alegeri a fost raportul de forțe între partidele schimbării și partidele status quo-ului. Acest raport rămâne în linii mari neschimbat, așa că nu este exclus nimic. De acum încolo sunt posibile trei variante.

Bulgaria poate merge pe calea schimbării (care, potrivit unora, a început deja), să facă un pas înapoi sau să continue să bată pasul pe loc.

Partidele schimbării

Prima variantă este ca partidele (oarecum condiționat spus) schimbării să reușească, în cele din urmă, din a treia încercare, să formeze o majoritate parlamentară și să facă un guvern legitim. La linia electorală de start, aceste partide au fost cu una mai mult decât la alegerile din aprilie și iulie. Dar până la urmă, în Parlament sunt tot atâtea – trei. Care, ca și în parlamentul precedent, nu au reușit să-și atingă scopul principal – să adune o majoritate de cel puțin 121 de locuri de deputați, pentru a putea forma un guvern fără ajutorul unuia dintre vechile partide.

După cum s-a putut anticipa cu ușurință, speranța că apariția noului partid „Continuăm Schimbarea” va extinde prezența forțelor politice care doresc să schimbe modelul anterior de guvernare s-a dovedit zadarnică. Efectul acestei apariții s-a dovedit a fi zero pentru raportul de forțe dintre cele două tabere, după ce în loc să atragă mai mulți alegători, noul partid a luat din voturile celorlalte partide reformatoare. Unul dintre acestea, „Ridică-te, Bulgaria! Noi Venim”, a rămas chiar în afara Adunării Naţionale.

Câștigătorul alegerilor din iulie, „Există un astfel de popor” (ITN), și-a redus rezultatul de mai mult de două ori. Ceea ce, desigur, este o consecință a comportamentului său de până acum. Astfel, între altele, alegătorii au dat un răspuns clar la întrebarea care i-a preocupat pe toți în timpul verii – cine este de vină pentru încercarea eșuată de a forma un guvern.

Aici trebuie să remarcăm că în persoana formațiunii „Continuăm schimbarea”, curajosul alegător bulgar a votat din nou o mare încredere într-o nouă forță politică, despre care nu știe aproape nimic (cu excepția celor doi lideri ai ei și a altor câteva persoane).

Și astfel, partidele schimbării vor avea din nou nevoie de ajutorul Partidului Socialist Bulgar (BSP). Sarcina este oarecum înlesnită de faptul că mandatul de formare a guvernului va ajunge la „Continuăm Schimbarea”, nu la BSP. Acest lucru ar reduce probabil pretențiile Partidului Socialist de a avea un rol primordial și l-ar face mai conciliant. Dar chiar și așa, pentru a ajunge la un acord de coaliție, vor trebui făcute multe compromisuri și multe obstacole vizibile și invizibile vor trebui depășite. Și nu este deloc exclus ca partidele schimbării (plus BSP) să nu se înțeleagă din nou.

Partidele statu quo-ului

Oricât de puțin probabil ar părea la prima vedere, nu este exclusă nici a doua variantă – o majoritate parlamentară și un guvern al partidelor statu quo-ului în frunte cu GERB, după cum se aude din tabăra lor. De menționat că aceștia și-au confirmat rezultatul de la alegerile precedente. În ciuda avalanșei de dezvăluiri scandaloase despre grozăviile din timpul guvernării de peste zece ani a partidului lui Boiko Borisov și în ciuda revenirii demonstrative a lui Delian Peevski pe listele Mișcării pentru Drepturi și Libertăți (MDL) în Parlament. Ceea ce duce la concluzii destul de nemăgulitoare pentru alegătorii acestor partide.

Până acum, toate partidele schimbării (plus BSP) au promis că nu vor intra în niciun fel de relații cu cele două partide care întruchipează modelul anterior de guvernare. Oare unele dintre acestea nu ar da înapoi și nu ar susține un compromis, în numele salvării naționale, un cabinet transpartinic de experți împreună cu GERB și MDL? O astfel de coaliție de altfel (cu ITN și BSP în componență) a funcționat în Comisia Electorală Centrală înainte de alegeri.

Șansele unei schimbări reale

Desigur, în cazul în care primele două eșuează, nu este exclusă a treia variantă – noi alegeri parlamentare anticipate, în primele luni ale anului viitor. Dar este mult mai puțin probabil comparativ cu alegerile din vară. Nu atât din cauza rezultatelor alegerilor, cât din cauza instinctului de autoconservare al partidelor politice, care va funcționa în cele din urmă. A nu asculta vocea societății civile și așteptările va fi de data aceasta pentru ele echivalent cu sinuciderea.

Cu toate acestea, cât de stabilă și de durată va fi eventuala majoritate parlamentară și guvernul pe care îl va numi? Va fi acesta în măsură să demareze și să implementeze reformele necesare și să recâștige instituțiile acaparate ale statului? Care vor fi șansele schimbării reale, ireversibile, în Bulgaria? Mi se pare că, deocamdată, răspunsurile la aceste întrebări nu sunt foarte optimiste. Aici lucrurile frumoase au loc foarte încet. Și nu există niciun fel de garanții că se vor desfășura. (Rador)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro