Sari direct la conținut

Gazprom amenință Republica Moldova că-i va tăia gazul în 48 de ore

HotNews.ro
Gazprom, companie de stat la ordinele lui Putin, Foto: Gazprom
Gazprom, companie de stat la ordinele lui Putin, Foto: Gazprom

Gigantul rus al gazelor Gazprom a amenințat luni Republica Moldova că își va întrerupe livrările de gaze în termen de 48 de ore pentru lipsa plății la timp, crescând presiunea asupra acestei țări în plină criză energetică din Europa, scrie AFP.

„Termenul limită de plată a fost luni, 22 noiembrie. Astăzi, Gazprom, în conformitate cu termenii contractului, a informat partea moldovenească că livrările de gaze către Moldova vor fi întrerupte în 48 de ore”, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, Serghei Kuprianov, la postul de televiziune rus NTV.

„Gazprom este profund dezamăgită de faptul că Moldova nu își îndeplinește angajamentele contractuale”, a adăugat el.

La sfârșitul lunii octombrie, Moldova și Gazprom prelungiseră contractul dintre ele cu cinci ani, după câteva săptămâni de negocieri dure.

Kuprianov a declarat luni că Gazprom a fost de acord să semneze contractul cu condiția ca Moldova să-și plătească facturile integral și la timp.

Moldova se aprovizionează în mod tradițional cu gaze din Rusia prin regiunea separatistă pro-rusă Transnistria și Ucraina.

Dar complicații au apărut după creșterea prețurilor a Gazprom din octombrie, când contractul a fost prelungit cu o lună, o decizie pe care guvernul moldovean a considerat-o „nejustificată și nerealistă” pentru această țară care este una dintre cele mai sărace din Europa.

Amenințat cu blocarea economiei, Chișinăul a cumpărat gaze din Polonia, o premieră de la obținerea independenței în 1991.

Fosta Republică Sovietică, Moldova este împărțită între susținătorii unei apropieri de Moscova și cei care doresc să adere la Uniunea Europeană.

Experții susțin că Moscova și-a majorat tarifele pentru a pedepsi Chișinăul după alegerea din 2020 a președintelui pro-european Maia Sandu.

La rândul său, Moscova acuzase Chișinăul de întârziere la plată și amenințase că va închide robinetul dacă nu se semnează un nou contract.

Kremlinul a negat orice dorință de presiune geopolitică asupra Moldovei, argumentând că este doar o chestiune comercială.

Aceste lipsuri în Moldova au apărut pe fondul creșterii prețurilor la gaze în Europa.

Intr-o analiza publicată pe Contributors.ro Stanislav Secrieru, analist superior la Institutul Uniunii Europene pentru Studii de Securitate, arată felul cum a fost negociat contractul între Republica Moldova si Gazprom, prin care Moldova a reusit o reducere a prețului gazului pentru Moldova de la aproape 800 USD/mcm în octombrie la aproximativ 450 USD în noiembrie. La nivel strategic, Moldova a reușit astfel să-și păstreze suveranitatea, respingând cu succes condițiile politice impuse in legătura cu reglementarea conflictul transnistrean și relațiile comerciale cu UE.

Republica Moldova a reușit să respingă propunerile de transformare a datoriei la gaze acumulată de consumatori în datorie de stat și a primit undă verde de la Gazprom pentru un audit independent și o prelungire pentru eventuala rambursare de către Moldovagaz de la trei la cinci ani.

În același timp, însă, s-a angajat să nu restructureze Moldovagaz până când ambele părți vor ajunge la un acord în 2022 cu privire la modul de rambursare a datoriei. Astfel, Moldova se va abține de la implementarea anumitor aspecte ale celui de-al treilea pachet energetic cel puțin un an, și în realitate, poate chiar mai mult. Aceasta este o victorie pentru Gazprom.

În plus, acordul bilateral privind relațiile in sectorul energetic pe care părțile s-au angajat să îl negocieze și să îl semneze anul viitor ar putea restrânge și mai mult libertatea de acțiune a Republicii Moldova. Iar dacă Moscova și Chișinăul nu reușesc să cadă de acord asupra datoriilor și să ajungă la un acord interguvernamental în 2022, întregul acord cu gaze ar putea să se destrame și să devină un pretext pentru o nouă criză a gazelor. Citeste intregul articol si comenteaza pe contributors.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro