Sari direct la conținut

Boris Johnson s-a „revoltat”, dar se luptă cu criza migranților din Canalul Mânecii

HotNews.ro
Boris Johnson, Foto: Captura YouTube
Boris Johnson, Foto: Captura YouTube

„Revoltat”, Boris Johnson a promis din nou miercuri că va face mai mult pentru a pune capăt traversărilor Mânecii de către migranții care visează la Anglia. Dar guvernul său pare copleșit de un fenomen care continuă să explodeze, scrie AFP.

La finalul unei întâlniri de criză, premierul conservator s-a declarat „șocat, revoltat și profund întristat” de moartea a aproximativ treizeci de migranți în Canalul Mânecii, asigurând că vrea să „facă mai mult” cu Franța pentru a descuraja traversările ilegale.

Coasta de sud a Angliei se confruntă cu sosiri record de migranți care traversează ilegal Canalul Canalului de câteva luni, adesea prin intermediul contrabandiștilor. De la începutul anului, au fost peste 25.700 de migranți, potrivit agenției Asociația Presei, de trei ori mai mulți decât pentru întregul an 2020.

Este prea mult pentru șeful guvernului, care a promis că va strânge șurubul la imigrație și va îndeplini astfel una dintre marile promisiuni ale Brexit-ului, al cărei apărător ferm este.

Aceste traversări stârnesc în mod regulat tensiuni între Paris și Londra, autoritățile britanice considerând insuficiente eforturile întreprinse de partea franceză pentru a împiedica îmbarcarea candidaților la exil în ciuda plății ajutoarelor financiare. Francezii resping aceste acuzații.

„Am avut dificultăți în a-i convinge pe unii dintre partenerii noștri, în special francezii, să acționeze în fața situației, dar înțeleg dificultățile cu care se confruntă toate țările”, a declarat Boris Johnson pentru Sky News. „Ceea ce ne dorim acum este să facem mai mult împreună”.

Pentru Natalie Elphicke, deputatul conservator la Dover, un oraș din sud-estul Angliei care se confruntă cu debarcarea migranților, această tragedie arată că „salvarea de vieți pe mare începe în primul rând prin oprirea bărcilor care ajung pe apă”.

Guvernul britanic vrea să facă aceste traversări periculoase „nepractice” pe una dintre cele mai aglomerate rute maritime din lume, unde curenții sunt puternici și temperatura apei scăzută.

El se pregătește să facă condițiile de acordare a azilului considerabil mai stricte: pentru Londra, este necesar să se consolideze măsurile în vigoare pentru a descuraja contrabandiştii care pun multe vieți în pericol.

Un proiect de lege controversat prevede astfel pedepse mai dure, prin ridicarea la închisoare pe viață, față de cei 14 ani actuali, a pedepsei maxime suportate de contrabandişti.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro