Sari direct la conținut

Greva tăcerii în Myanmar: "Tăcerea este cel mai răsunător strigăt. Ne vrem drepturile înapoi. Vrem revoluţie”

HotNews.ro
Prizonier Myanmar, Foto: STR / AFP / Profimedia
Prizonier Myanmar, Foto: STR / AFP / Profimedia

Protestatari din Myanmar şi-au închis, vineri, activităţile şi au rămas în case, în cadrul unei „greve a tăcerii” împotriva juntei militare, relatează Reuters şi dpa. Imagini difuzate în media din Myanmar arată străzi şi pieţe pustii în mai multe oraşe din ţară.

În oraşul nordic Shwebo, protestatarii s-au îmbrăcat în negru şi au mărşăluit în tăcere. „Trebuie să trimitem lumii un mesaj despre abuzurile cumplite împotriva drepturilor omului din Myanmar”, a declarat o lideră a protestelor, Khin Sandar, citată în media.

„Tăcerea este cel mai răsunător strigăt. Ne vrem drepturile înapoi. Vrem revoluţie. Ne exprimăm tristeţea pentru eroii noştri morţi”, a spus ea.

Relaţiile dintre Myanmar şi comunitatea internaţională s-au deteriorat după lovitura de stat din februarie şi legăturile cu cei mai apropiaţi vecini diplomatici au fost afectate sever, în timp ce junta a ignorat apelurile de a opri ostilităţile împotriva civililor şi adversarilor politici pe care îi numeşte „terorişti”.

Aproape 1300 de civili au fost ucişi şi peste 10.000 arestaţi de la lovitura de stat militară de la 1 februarie a.c., potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţi politici din Myanmar.

Luni, un tribunal din Myanmar a condamnat-o pe fosta şefă a guvernului civil din această ţară, Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace, la patru ani de închisoare pentru incitare la revolte publice, precum şi încălcarea regulilor sanitare legate de COVID-19, sentinţă redusă ulterior la doi ani de arest la domiciliu, în urma unei graţieri parţiale decise de liderul juntei militare.

Duminică, cinci oameni au fost ucişi şi cel puţin 15 arestaţi după ce soldaţi au intrat cu maşina în protestatari anti-juntă. Media de stat din ţară a respins aceste informaţii, susţin că e vorba de dezinformare. Studentul Minn Khant Kyaw Linn, membru al unui grup de protest, a asigurat că participarea la greva de vineri este amplă. „Puteţi vedea câţi oameni urăsc junta”, a conchis el. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro