Sari direct la conținut

UE, gata să impună sancțiuni suplimentare regimului militar din Myanmar

HotNews.ro
Josep Borrell, Foto: - / Xinhua News / Profimedia
Josep Borrell, Foto: - / Xinhua News / Profimedia

​Uniunea Europeană este pregătită să impună sancţiuni suplimentare Myanmarului după o nouă escaladare a violenţelor comise de armată şi cere de asemenea un embargou internaţional privind armele împotriva acestei ţări, a declarat joi şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, potrivit Reuters.

Peste 30 de persoane, inclusiv femei şi copii, au fost ucise, iar cadavrele lor au fost arse săptămâna trecută de armată într-un sat din statul Kayah, măcinat de conflict, din Myanmar, au transmis agenţii umanitare.

Armata din Myanmar a susţinut că a împuşcat şi ucis un număr nespecificat de „terorişti cu arme” ai forţelor armate de opoziţie din respectivul sat după ce aceştia nu s-au oprit la un control militar.

„Dată fiind escaladarea violenţelor în Myanmar, este necesară o acţiune internaţionale preventivă sporită, inclusiv un embargou privind armele”, a precizat într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă.

„UE este de asemenea pregătită să impună sancţiuni suplimentare împotriva regimului militar”, a adăugat Borrell. De la lovitura militară din februarie, UE a impus sancţiuni ţintite împotriva armatei din Myanmar, a liderilor acestora şi a unor entităţi.

Ajutorul financiar al UE pentru guvern a fost oprit, iar asistenţa care ar putea fi văzută ca o legitimare a guvernului militar a fost îngheţată.

„Actul de violenţă groaznic comis de regimul militar în statul Kayah la 24 decembrie, omorând şi arzând peste 35 de persoane, inclusiv femei şi copii, dar şi lucrători umanitari, arată nevoia urgentă ca cei vinovaţi să fie traşi la răspundere”, a mai spus şeful diplomaţiei europene.

Organizaţia de ajutor Salvaţi Copiii a transmis că doi dintre angajaţii săi au fost ucişi în atacul de săptămâna trecută din statul Kayah. (Agerpres)

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro