Kazahstan: Guvernul și-a dat demisia după protestele violente izbucnite din cauza scumpirii carburanților
Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a acceptat miercuri demisia guvernului după ce o creștere a prețului la carburanți în această țară din Asia Centrală bogată în petrol a declanșat proteste în care aproape 100 de polițiști au fost răniți, transmite Reuters.
Poliția a folosit gaze lacrimogene și grenade de diversiune marți seară pentru a alunga sute de protestatari din piața principală din Almatî, cel mai mare oraș al fostei republici sovietice, iar confruntările au fost reluate miercuri.
Protestele au zdruncinat imaginea fostei republici sovietice de țară stabilă din punct de vedere politic și strict controlată, pe care a folosit-o pentru a atrage investiții străine de sute de miliarde de dolari în industria petrolului și a metalelor în cele trei decenii de independență.
Adresându-se membrilor interimari ai cabinetului, Tokayev le-a ordonat acestora și guvernatorilor provinciali să reinstituie controlul prețurilor la GPL și să îl extindă la benzină, motorină și alte bunuri de consum „importante din punct de vedere social”.
De asemenea, a ordonat guvernului să elaboreze o lege privind falimentul personal și să ia în considerare înghețarea prețurilor la utilități și subvenționarea plății chiriilor pentru familiile sărace.
El a declarat că situația s-a îmbunătățit în orașele și localitățile afectate de proteste după declararea stării de urgență, care a inclus starea de asediu și restricții de circulație.
Pe lângă înlocuirea premierului, Tokayev a numit și un nou prim-adjunct al șefului Comitetului de Securitate Națională, care l-a înlocuit pe Samat Abish, un nepot al puternicului fost președinte Nursultan Nazarbaev.
Nazarbaiev, în vârstă de 81 de ani, a condus țara timp de aproape 30 de ani înainte de a demisiona brusc în 2019 și de a-l susține pe Tokayev ca succesor.
Nazarbayev își păstrează puteri majore în calitate de președinte al Consiliului de Securitate. El nu a convocat consiliul și nici nu a comentat violențele din această săptămână.
Protestele au început duminică în provincia vestică Mangistau, producătoare de petrol, ca urmare a ridicării, cu o zi mai devreme, a plafoanelor de preț la gazul petrolier lichefiat, un combustibil popular pentru automobile, după care prețul acestuia s-a dublat.
Tokayev a declarat starea de urgență în Almatî și Mangistau și a declarat că în spatele violențelor se află provocatori interni și străini.
Separat, ministerul de interne a spus că, pe lângă Almatî, au fost atacate în cursul nopții clădiri guvernamentale în orașele sudice Shymkent și Taraz, iar 95 de ofițeri de poliție au fost răniți în ciocniri. Poliția a reținut peste 200 de persoane.
Primarul din Almatî, Bakytzhan Sagintayev, a afirmat într-un discurs adresat cetățenilor că situația din oraș este sub control și că forțele de securitate rețin „provocatori și extremiști”.
Un corespondent Reuters a văzut miercuri forțele de securitate folosind din nou gaze lacrimogene în timp ce încercau să oprească un grup de protestatari să mărșăluiască spre centrul orașului.