Chile a scos la licitație noi perimetre pentru extragerea de litiu / Țara deține 57% din rezervele mondiale de litiu
O companie chineză și o companie chiliană au câștigat parțial o licitație lansată de guvernul chilian pentru extracția de litiu, în valoare totală de 121 de milioane de euro, a anunțat joi Ministerul Minelor, citat de AFP.
Compania chineză BYD Chile SpA a câștigat un lot în valoare de 61 de milioane de euro, iar compania chiliană Servicios y Operaciones Mineras del Norte S.A, nouă pe această piață, a câștigat un al doilea în valoare de 60 de milioane de euro.
Pentru o perioadă de șapte ani dedicată explorării, urmată de încă 20 de ani pentru exploatare, fiecare va exploata 80.000 de tone de litiu, sau 1,8% din rezervele cunoscute de litiu din Chile.
Alte trei loturi puse în licitație nu au fost atribuite deoarece ofertele au fost considerate insuficiente.
„Sosirea acestor două companii va spori dinamismul industriei locale de litiu, astfel încât Chile să-și recapete locul pe scena mondială”, a salutat Ministerul Minelor într-un comunicat.
Potrivit acestuia din urmă, Chile a fost până în 2016 cel mai mare producător mondial de litiu, cu 37% din piață, dar cu 32% astăzi se află pe locul al doilea după Australia.
Totuși, Chile deține 57% din rezervele mondiale de litiu.
Comisia chiliană de cupru (Cochilco), un organism public, estimează că cererea globală de litiu, în principal pentru producția de baterii electrice, va crește cu 21% până în 2030. Agenția Internațională pentru Energie (AIE) l-a estimat la 42% până în 2040.
Cochilco consideră că „segmentul vehiculelor electrice va crește de la 41% din consumul global de litiu în 2020 la 73% în 2030”.
Licitația a stârnit controverse pentru că a fost lansată cu două luni înainte de alegerile prezidențiale din decembrie, câștigate de candidatul de stânga Gabriel Boric.
Președintele ales, care îl va înlocui oficial pe președintele conservator Sebastian Piñera pe 11 martie, a propus în programul său crearea unei companii miniere de stat de litiu.