Polonia: Curtea Supremă denunță interzicerea accesului mass-media la granița polono-belarusă
Curtea Supremă poloneză a denunțat ca fiind „incompatibilă” cu legea în vigoare interzicerea accesului presei în zona de frontieră polono-belarusă unde ziariștii sunt împiedicați să raporteze despre criza migratorie în desfășurare timp de șase luni, potrivit AFP.
Ca răspuns la tensiunile cu Belarus și la apariția la porțile sale a migranților care încearcă să ajungă în Uniunea Europeană, Polonia a construit un gard de sârmă ghimpată și a adunat mii de soldați de-a lungul graniței polono-belaruse de 400 km.
De asemenea, a impus în septembrie, pe tot parcursul frontierei, starea de urgență, ale cărei prevederi au fost reînnoite când a expirat trei luni mai târziu printr-un decret ministerial care încă blochează accesul jurnaliştilor dar și pe cel organizaţiilor umanitare care doresc să ajute migranții care rătăcesc prin păduri la temperaturi care sunt adesea sub zero grade.
Constituția garantează „libertatea de a circula pe teritoriul Poloniei”, dar și „de a colecta și difuza informații”, a subliniat Curtea Supremă în decizia sa luată marți.
În ceea ce privește mass-media, „nu este justificat să admitem că acest grup profesional specific reprezintă o amenințare la adresa demersurilor întreprinse” de către Stat, au apreciat judecătorii.
Curtea Supremă a fost sesizată cu această speță în urma arestării de către poliție la sfârșitul lunii septembrie a doi jurnaliști de la postul de televiziune Arte și a unui jurnalist AFP care s-au trezit din greșeală de navigație în zona interzisă.
După ce au fost reţinuţi mai bine de 24 de ore, jurnaliştii au fost judecaţi şi condamnaţi de o instanţă locală. Reclamanta a cerut amenzi de câte 500 de euro pentru fiecare, însă judecătorul a decis doar un avertisment.