Sari direct la conținut

Încă o rundă de negocieri SUA-Rusia pe fondul temerilor tot mai mari privind invadarea Ucrainei de trupele lui Putin

HotNews.ro
Antony Blinken, Foto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia
Antony Blinken, Foto: US State Department / Alamy / Alamy / Profimedia

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken și ministrul rus de externe Serghei Lavrov se vor întâlni vineri la Geneva pentru o nouă rundă de discuții pe fondul temerilor tot mai mari privind o invazie a Ucrainei de către Rusia. Discuțiile diplomatice de până acum nu au dus însă la niciun rezultat concret, iar așteptările legate de negocierile la nivel înalt de vineri sunt extrem de scăzute, relatează BBC.

În ajunul întrevederii, Blinken a avertizat din nou Moscova în legătură cu consecințele serioase pe care le va suporta în cazul invaziei, în condițiile în care rușii au mobilizat 100.000 de soldați de-a lungul graniței cu Ucraina.

Președintele rus Vladimir Putin a insistat că fosta republică sovietică nu ar trebui să fie primită niciodată în NATO. În același timp, Putin insistă că alianța nord-atlantică ar trebui să oprească exercițiile militare din Europa de Est. Americanii vor să discute pentru a evita războiul, însă rușii vor să negocieze cererile lor privind retragerea NATO din Europa de Est în așa fel încât să își poată crea o nouă zonă de influență în regiune.

O imensă greșeală strategică

Blinken a început deja să consulte aliații SUA privind sancțiunile împotriva lui Putin, astfel că, după discuțiile avute la Berlin cu oficialii din Marea Britanie, Franța și Germania, Blinken a declarat joi că invadarea Ucrainei de către Rusia ne va arunca într-o situație mult mai periculoasă și instabilă, când ”acest oraș, acest continent era împărțit în două, cu amenințarea unui război plutind deasupra noastră”.

Vorbind alături de Blinken, noul ministru de externe al Germaniei Annalena Baerbock a pledat pentru acțiuni urgente împotriva unei invazii a Rusiei și nu a exclus impunerea de sancțiuni care ar putea avea ”consecințe economice pentru noi”.

Și șefa diplomației de la Londra Liz Truss i-a cerut lui Putin să se retragă înainte de a face ”o imensă greșeală strategică” care ar duce la pierderi teribile de vieți omenești. Ea a mai făcut apel la puterile occidentele să ia atitudine, adăugând că națiunile conduse de regimuri autocrate sunt încurajate într-un mod pe care nu l-am mai văzut de la Războiul Rece.

De altfel, la începutul săptămânii, Marea Britanie a anunțat că trimite Ucrainei armament pentru apărare.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro