Sari direct la conținut

Ucraina: Regatul Unit anunță că pregătește cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei: Vom putea viza orice companie legată de statul rus

HotNews.ro
Ucraina: Regatul Unit anunță că pregătește cele mai dure sancțiuni împotriva Rusiei: Vom putea viza orice companie legată de statul rus

Ministrul de Externe al Marii Britanii Liz Truss a anunțat luni o nouă legislație pentru înăsprirea regimului de sancțiuni al Marii Britanii, care ar putea fi folosită în cazul unui atac al Rusiei asupra Ucrainei, potrivit AFP.

„Vom depune în Camere un proiect de lege care ne va întări considerabil poziția în fața acțiunii agresive a Rusiei împotriva Ucrainei”, a anunțat ministrul Afacerilor Externe în Camera Comunelor, explicând că aceste sancțiuni ar putea viza un număr mai mare de persoane fizice și companii în funcție de importanța lor pentru Kremlin.

„Vom putea viza orice companie legată de statul rus, care desfășoară activități de importanță economică pentru statul rus sau activează într-un sector de importanță strategică pentru statul rus, nu numai că vom putea viza mai bine aceste entități, dar îi vom putea urmări și pe cei care îi dețin sau îi controlează”, a adăugat ministrul.

Ea a subliniat că acest regim de sancțiuni, care trebuie să fie în vigoare până pe 10 februarie, va fi cel mai „dur” pus vreodată în vigoare împotriva Rusiei și a constituit „cea mai mare schimbare” în abordarea Regatului Unit de la părăsirea Uniunii Europene.

„Ne vom asigura că cei care împărtășesc responsabilitatea pentru acțiunea agresivă și destabilizatoare a Kremlinului suportă un preț mare”, a spus ministrul. Ei vor risca înghețarea bunurilor lor în Regatul Unit și imposibilitatea de a intra pe teritoriul acestuia. De asemenea, va fi imposibil ca o companie sau o persoană fizică din Regatul Unit să facă tranzacții cu ei.

Relațiile dintre Rusia și țările occidentale sunt la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul Războiului Rece din cauza desfășurării a zeci de mii de trupe rusești de-a lungul graniței sale cu Ucraina.

„Intenția Moscovei este clară, ei (rușii) au adunat peste 100.000 de militari la granița cu Ucraina”, a spus Liz Truss, cerând Rusiei „să-și retragă trupele și să se angajeze în discuții semnificative”.

Premierul Boris Johnson va călători marți la Kiev însoțit de șeful diplomației pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Zelenski.

Guvernul britanic a cerut în repetate rânduri Rusiei să aleagă calea diplomatică.

Preşedinţia rusă a afirmat că ameninţările Londrei cu introducerea de sancţiuni contra companiilor şi oamenilor de afaceri ruşi având legături cu preşedintele Vladimir Putin sunt alarmante şi că asemenea măsuri ar avea un efect nedoritafectând chiar companiile britanice.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Petkov, ameninţarea formulată de Londra este un atac asupra afacerilor ruse, subminează climatul investiţiilor britanice şi sporeşte tensiunile în Europa.

„Rusia va răspunde oricărei asemenea acţiuni într-o manieră care se va baza pe interesele sale”, a precizat Peskov într-o conferinţă de presă.

De partea sa, premierul britanic Boris Johnson a afirmat luni că îi va transmite preşedintelui rus Vladimir Putin, atunci când cei doi lideri vor discuta în această săptămână, că Rusia trebuie să dea dovadă de reţinere.

„Ceea ce îi voi spune preşedintelui Putin, aşa cum am mai zis, este că eu cred că într-adevăr toţi trebuie să ne retragem de pe marginea prăpastiei şi cred că Rusia trebuie să se retragă de pe marginea prăpastiei”, a declarat Johnson.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro