Rusia a ordonat presei să șteargă toate investigațiile realizate de echipa lui Navalnîi, la doar câteva ore după publicarea unor noi imagini din palatul de lux al președintelui Vladimir Putin
Rusia a amenințat luni cel puțin 10 canale mass-media din țară că le va bloca dacă nu șterg anchetele realizate de echipa disidentului Alexei Navalnîi despre corupția la nivel înalt, ordinul venind la doar câteva ore după publicarea unui nou material despre palatul de la Marea Neagră al președintelui Vladimir Putin, anunță The Moscow Times.
Canalul de televiziune independent Dozhd a anunțat că a primit ordine să înlăture 6 articole. Postul de radio Ecoul Moscovei a relatat că i-a fost ordonat să șteargă 34 de materiale, site-ul online Meduza 17, Znak.com 13 și publicația Svobodnyie Novosti 9.
Mai multor canale locale le-a fost de asemenea ordonat să șteargă investigațiile lui Navalnîi de pe site-urile lor.
Printre acestea se numără o anchetă incendiară din 2017 care l-a implicat pe premierul de atunci, Dmitri Medvedev, în tranzacții imobiliare ilegale, documentare despre proprietățile de lux deținute de legiuitori proeminenți, lideri regionali și oficiali din industria apărării.
Însă probabil cea mai cunoscută investigație pe plan internațional realizată de echipa lui Alexei Navalnîi este cea legată de palatul construit pentru președintele Vladimir Putin la malul Mării Negre.
Această anchetă despre proprietatea de 18.000 de metri pătrați, aflată într-un complex de 7.000 de hectare dotat cu teren de hochei, tunele spre Marea Neagră și podgorii, a declanșat ample proteste în Rusia după publicarea ei.
Rusia a interzis rețelele lui Alexei Navalnîi anul trecut
Roskomnadzor, agenția de monitorizare a presei din Rusia, a motivat ordinul remis luni prin faptul că presa care preluat aceste investigații s-ar face vinovată de distribuirea de conținut ce aparține unei „organizații extremiste”.
Anul trecut, Rusia a scos în afara legii rețelele politice și de activism ale lui Alexei Navalnîi, interzicându-le să desfășoare activități în țară. Așa-numita „lege anti-Navalnîi” a fost adoptată de parlamentul rus pe data de 2 iunie 2021 și promulgată de președintele Vladimir Putin două zile mai târziu, chiar de ziua disidentului.
Mai mulți aliați cheie ai lui Navalnîi au fugit ulterior din Rusia și cel puțin 5 foști directori regionali ai organizațiilor sale au fost arestați sub acuzația de apartenență la un grup extremist.
Săptămâna trecută autoritățile ruse l-au dat în urmărire generală pe Oleg Navalnîi, fratele disidentului, după ce acesta a fost somat să se prezinte la o audiere în instanță privind comutarea unei pedepse cu suspendare pe care a primit-o în una cu executare.
Canalele mass-media vizate de ordinul de luni al Roskomnadzor au anunțat că se vor conforma și vor șterge materialele pentru a nu fi blocate.
Ordinul a fost emis la câteva ore după ce presa rusă a publicat o nouă investigație a echipei lui Navalnîi despre palatul de la Marea Neagră al președintelui Vladimir Putin, prezentând sute de imagini din interiorul acestuia.