Unde își ascund oligarhii ruși „banii negri”
Timp de zeci de ani, oligarhii ruși au mutat miliarde de dolari în conturi off-shore, prin companii „fantomă”, ca să le fie pierdută urma, scrie BBC. După invazia Rusiei în Ucraina, oligarhii ruși sunt vizați de sancțiuni financiare dure din partea UE, a SUA sau a altor state, care încearcă acum să dea de urma banilor pentru a-i confisca.
Rușii au ascuns în întreaga lume aproximativ un trilion de dolari.
Conform unui raport din 2020 al Atlantic Council, aproximativ un sfert din această sumă ar fi controlată de președintele rus Vladimir Putin și de apropiații săi – miliardari ruși bogați, cunoscuți drept „oligarhi”.
Potrivit raportului, „acești bani pot fi folosiți și direcționați de Kremlin pentru spionaj, terorism, spionaj industrial, mită, manipulare politică, dezinformare și în multe alte scopuri abjecte”.
Istoric, o mare parte din acești bani au mers în Cipru – paradisul fiscal preferat de oligarhi. Insulele Virgine și Insulele Cayman sunt, de asemenea, destinații preferate de miliardarii ruși pentru a-și ascunde averile, iar o parte din acești bani ajung la New York sau Londra, unde pot fi investiți și pot obține profit, notează BBC.
În urma invaziei Ucrainei, UE, SUA și multe alte state au anunțat sancțiuni financiare dure împotriva Rusiei și a oligarhilor, cărora încearcă să le confiște averile.
Cine sunt oligarhii Rusiei
În prezent, există trei tipuri de oligarhi ruși, în funcție de apropierea lor față de putere.
Primii sunt prietenii lui Vladimir Putin, care au legături personale cu președintele rus. Mulți dintre prietenii apropiați ai lui Putin – în special cei din St. Petersburg și din zilele sale ca ofițer al KGB-ului – au avut o ascensiune meteorică spre bogăția extremă.
Câțiva dintre cei mai apropiați oligarhi de Putin din St. Petersburg, orașul său natal, sunt Yuri Kovalciuk, la care adesea se face referire drept „bancherul personal” al lui Putin și Ghenadi Timcenko, cu active-cheie în compania de tranzacționare din domeniul energetic Gunvor, și frații Arkadi și Boris Rotenberg, care dețin afaceri în domeniul construcțiilor, energiei electrice și conductelor de petrol și gaz. Toți aceștia au fost sancționați de Occident.
Al doilea grup de oligarhi îi include pe șefii serviciilor de securitate ale Rusiei, poliției și forțelor armate – grup cunoscut sub denumirea de „silovki” în Rusia – care s-au folosit de rețelele lor pentru a acumula averi personale uriașe.
Unii dintre așa-numiții „silovarhi” provin din fostul KGB, rebotezat FSB după căderea Uniunii Sovietice, ei fiind ofițeri care au privit cu invidie puterea obținută de oligarhi sub Elțîn și averile câștigate în timpul lui Putin. Silovarhii au reușit să le obțină pe ambele.
Bărbatul despre care se zvonește că ar fi liderul informal al silovarhilor este Igor Secin, președintele gigantului petrolier Rosneft, considerat de mulți ca fiind al doilea cel mai puternic om din Rusia, după Vladimir Putin.
În ultimul rând, cel mai mare număr de oligarhi ruși sunt „outsiderii”, fără legături personale cu Putin, forțele armate sau FSB. Unii dintre aceștia sunt oligarhi din anii 1990, care și-au construit averile sub Elțîn, dar și-au pierdut influența și puterea politică în timpul regimului lui Putin.
Deși Putin a zdrobit selectiv oligarhii incomozi din punct de vedere politic sau prea greu de controlat, el nu a încercat să „elimine sistematic oligarhii ca clasă socială”, cum a promis în prima sa campanie electorală.
De exemplu, oligarhi precum Vladimir Potanin și Oleg Deripaska, care și-au acumulat averile în anii 1990, apar și astăzi pe lista celor mai bogate persoane din Rusia. (The Conversation)
––––––––