Sari direct la conținut

Emmanuel Macron refuză să califice acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”: „Aș fi atent cu astfel de termeni deoarece aceste două popoare sunt frați”

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

​Președintele francez Emmanuel Macron refuză să califice acțiunile Rusiei în Ucraina drept „genocid”, așa cum a făcut-o liderul de la Casa Albă, Joe Biden, scrie CNN.

Întrebat, într-un interviu acordat postului public de televiziune France 2, dacă, la fel ca președintele american Joe Biden, ar folosi termenul „genocid” pentru uciderea ucrainenilor de către armata rusă, Macron a răspus: „Aș fi atent cu astfel de termeni astăzi, deoarece aceste două popoare (rușii și ucrainenii – n.r.) sunt frați”.

  • „Vreau să încerc în continuare, pe cât pot, să opresc acest război și să readuc pacea. Nu sunt sigur că o escaladare a retoricii servește acestei cauze (…).
  • Ceea ce putem spune cu siguranță este că situația este inacceptabilă și că acestea sunt crime de război. Trăim crime de război fără precedent pe pământul nostru european”, a afirmat președintele Franței, citat de CNN.

El a mai spus că „Rusia a început unilateral un război extrem de brutal, s-a stabilit că armata rusă a comis crime de război, iar acum trebuie să-i găsim pe cei responsabili”.

Preşedintele Joe Biden a părut să acuze armata rusă de genocid, folosind marţi acest termen pentru prima dată pentru a descrie situaţia din Ucraina, invadată de forţele ruse în 24 februarie, potrivit AFP.

  • „Bugetul familiei voastre, capacitatea de a face plinul la maşină, nimic din toate acestea nu ar trebui să depindă de un dictator care declară război şi comite un genocid la celălalt capăt al lumii”, a declarat preşedintele american în timpul unei vizite în statul Iowa dedicate combaterii inflaţiei.

Și alți lideri mondiali, precum premierul britanic Boris Johnson și președintele Poloniei, Andrzej Duda, au folosit și cuvântul „genocid” pentru a descrie acțiunile Rusiei în Ucraina.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro