Sari direct la conținut

Macron și Le Pen s-au înfruntat dur pe tema Rusiei, a UE și a cifrelor din economie

HotNews.ro
Emmanuel Macron si Marine Le Pen, Foto: Myriam Tirler / AFP / Profimedia Images
Emmanuel Macron si Marine Le Pen, Foto: Myriam Tirler / AFP / Profimedia Images

Cei doi finaliști ai alegerilor prezidențiale franceze, Emmanuel Macron și Marine Le Pen, s-au angajat în schimburi aprinse încă din primele minute ale dezbaterii, care a dat naștere miercuri seară la ciocniri virulente, în special pe tema Rusiei și a Uniunii Europene, scrie AFP.

După ce au schimbat o scurtă strângere de mână și un scurt zâmbet la sosirea lor în platoul TF1 și France 2, președintele centrist și candidatul de extremă dreapta (Rassemblement National) au lansat rapid primele acuze, Le Pen atacând bilanțul lui Emmanuel Macron, pe care îl consideră prost, iar acesta din urmă acuzându-și rivalul că propune un program care nu are „nici coadă, nici cap”.

În ceea ce privește puterea de cumpărare, o preocupare majoră a francezilor, cei doi candidați și-au afișat dezacordurile cu privire la efectele măsurilor luate în ultimii cinci ani și la cele care vor urma, în cadrul programului lor de campanie, în schimburi însoțite de numeroase cifre diferite.

„V-am auzit pe dumneavoastră și guvernul dumneavoastră bucurându-vă că ați crescut puterea de cumpărare a francezilor, dar nu am văzut decât francezi care mi-au spus că nu se mai descurcă, că nu mai reușesc să se descurce”, a atacat Le Pen, înainte de a-l ironiza pe „Mozart al finanțelor” cu „un bilanț economic foarte prost” și „un bilanț social și mai prost”.

Tonul dezbaterii a escaladat și mai mult atunci când cei doi adversari au vorbit despre conflictul care a făcut ravagii în Ucraina de la începutul invaziei rusești, la 24 februarie.

„Ați fost, cred, unul dintre primii politicieni europeni, în 2014, care a recunoscut rezultatul anexării Crimeii”, a denunțat Macron, referindu-se la anexarea nerecunoscută internațional de către Moscova a peninsulei ucrainene de către comunitatea internațională.

„Ai făcut-o de ce? (…) Pentru că depinzi de puterea rusă și depinzi de domnul Putin”, a adăugat el, într-o aluzie la un împrumut de 9 milioane de euro contractat în 2017 de partidul de extremă dreapta al lui Le Pen de la o bancă rusă.

„Sunt o femeie care este absolut și total liberă”, a replicat rivala sa, spunând că nicio bancă franceză nu i-a acordat un împrumut la acea vreme și că nu avea o „altă obligație decât să ramburseze împrumutul”.

„Susțin o Ucraină liberă, care nu este supusă Statelor Unite, Uniunii Europene sau Rusiei, aceasta este poziția mea”, a adăugat ea.

Virulența schimburilor de replici a continuat pe tema Uniunii Europene, Le Pen negând acuzațiile potrivit cărora ar dori în continuare ca Franța să părăsească blocul comunitar.

„Vreau să fac să evolueze această organizație europeană „, a declarat Le Pen.

Acest duel este o reeditare a celui din 2017, iar unii alegători de stânga, în special cei care au votat pentru candidatul stângii radicale Jean-Luc Mélenchon, care a ieșit al treilea în primul tur, sunt reticenți sau tentați să se abțină.

De obicei, dezbaterea nu perturbă dinamica intențiilor de vot. Dar de data aceasta, ar putea remobiliza anumite electorate și „ar putea muta mai multe voturi decât am văzut de la începutul celei de-a cincea Republici”, în 1958, potrivit lui Brice Teinturier, director general adjunct al institutului de sondaje Ipsos.

Diferență în sondaje mai mică decât în 2017

Marine Le Pen „joacă apelând la sentimentele oamenilor, chiar dacă asta înseamnă să pară simplistă”, iar Emmanuel Macron „o readuce la realitate, chiar dacă asta înseamnă să pară”, a declarat pe Twitter politologul Chloe Morin.

Cu patru zile înainte de turul al doilea, sondajele îl dau pe Macron în frunte cu 54 până la 56,5% din intențiile de vot, față de 43,5 la 46% pentru candidatul de extremă dreapta. O diferență mult mai mică decât în 2017, când Macron a câștigat cu 66% din voturi.

În urmă cu cinci ani, Le Pen se scufundase în direct în fața a 16,5 milioane de telespectatori ai dezbaterii, părând agresivă și nepregătită în fața unui tânăr candidat pe atunci necunoscut, calm și stăpânindu-și temele.

Diferențe pe toate planurile

Dar și-a revenit cu răbdare, a lucrat la programele sale, și-a îndulcit imaginea și s-a pregătit intens pentru dezbatere. Pe de altă parte, președintele nu mai are avantajul prospețimii și trebuie să apere rezultatele unui mandat de cinci ani care a fost criticat.

În afară de chestiunile internaționale, poziția celor doi candidați diferă în aproape toate domeniile: de la pensii la ecologie. Emmanuel Macron a acuzat-o pe Le Pen că este un „sceptic în privința climei”, aceasta din urmă răspunzând că este un „ipocrit în privința climei”.

Încercând să își lărgească baza electorală, ambii candidați și-au modificat în ultimele zile unele dintre propunerile-cheie: interzicerea purtării vălului în spațiul public nu mai este o prioritate pentru Marine Le Pen, pensionarea ar urma să fie ridicată la doar 64 de ani în loc de 65, cât propusese inițial Emmanuel Macron, care a promis, de asemenea, într-un gest către alegătorii ecologiști, un prim-ministru „direct responsabil cu planificarea ecologică”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro