Sari direct la conținut

Președintele Stanislav Șușchievici, bărbatul care l-a informat pe Gorbaciov că URSS nu mai există, a murit la vârsta de 87 de ani

HotNews.ro
Fostul lider bielorus Stanislav Suschievici, Foto: Viktor Drachev / TASS / Profimedia Images
Fostul lider bielorus Stanislav Suschievici, Foto: Viktor Drachev / TASS / Profimedia Images

Fostul lider bielorus Stanislav Șușchievici, bărbatul care i-a dat lui Mihail Gorbaciov vestea că Uniunea Sovietică nu mai există, a murit la vârsta de 87 de ani, scrie presa din Belarus, citată de Reuters.

Anunțul morții sale a fost făcut de soția lui.

Stanislav Șușchievici a fost unul dintre cei 3 lideri principali, alături de președintele rus Boris Elțîn și cel al Ucrainei, Leonid Kravciuk, care au bătut ultimul cui în sicriul Uniunii Sovietice în cadrul unei întâlniri din decembrie 1991 la o cabană de vânătoare.

„URSS ca o realitate geopolitică și un subiect al legislației internaționale, a încetat să existe”, au anunțat cei 3 într-un comunicat comun în care anunțau formarea Comunitatății Statelor Independente.

Stanislav Șușchievici i-a spus lui Gorbaciov că a rămas fără loc de muncă

Șușchievici a relatat ani mai târziu că Elțin și Kravciuk l-au nominalizat în glumă să-l informeze pe Gorbaciov, lucru pe care l-a făcut în timpul unui telefon dat Kremlinului în timp ce președintele Rusiei l-a sunat pe omologul său american George Bush.

Gorbaciov, care supraviețuise unei tentative de lovitură de stat din partea aripii conservatoare a Partidului Comunist în 1991 care i-a slăbit semnificativ poziția, a fost forțat să demisioneze câteva săptămâni mai târziu în timp ce steagul sovietic era coborât pentru ultima oară la Kremlin.

Stanislav Șușchievici a condus Belarusul până în 1994, când a pierdut alegerile prezidențiale în fața lui Alexandr Lukașenko, candidând ulterior de mai multe ori fără succes împotriva acestuia.

Fostul președinte bielorus a fost un critic vocal al lui Alexandr Lukașenko

El a rămas un critic vocal al lui Lukașenko în ultimii ani, exprimându-și sprijinul pentru protestele masive ce au izbucnit după fraudarea alegerilor prezidențiale din 2020. El nu a participat însă la proteste din cauza stării sale de sănătate.

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la Reuters în august 2020, Șușchievici a prezis că Lukașenko se va agăța de putere cu susținerea forțelor armate bieloruse și a Moscovei.

„Lukașenko servește Kremlinul fiindcă altfel n-ar avea de ce să se agațe. Kremlinul îl susține. În asemenea condiții este dificil pentru opoziția bătută și torturată din Belarus să se lupte cu Rusia”, afirma acesta.

Numele lui Șușchievici a fost șters din manualele de istorie din Belarus

Pensia lui Șușchievici a fost înghețată în 1997 printr-un decret special semnat de Lukașenko care stipula ca aceasta să nu fie indexată cu inflația. În 2015, după ce aceasta se devalorizase aproape complet, autoritățile de la Minsk au majorat-o în cele din urmă până la 220 de dolari.

Toate referințele la Șușchievici au fost înlăturate din manualele școlare din Belarus în 2021 după ce acesta a criticat în mod repetat reprimarea brutală a protestelor pro-democrație.

Moartea sa a fost raportată miercuri de agenția de stat Belta într-un necrolog de 6 paragrafe în care era prezentată o cronologie a carierei sale academice și politice.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro