Sari direct la conținut

CIA le oferă rușilor de rând instrucțiuni despre cum să spioneze în favoarea Statelor Unite

HotNews.ro
Sediul CIA, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images
Sediul CIA, Foto: Shutterstock Editorial / Profimedia Images

CIA, Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite a adoptat o nouă abordare a misiunii sale de bază de recrutare de spioni şi de a solicita secrete, încercând să atragă în rândul informatorilor săi ruși nemulțumiți de războiul din Ucraina, relatează The Washington Post, citat de Agerpres.

Luni, Agenţia Centrală de Informaţii americană a publicat instrucţiuni despre modul în care ruşii pot oferi informaţii în secret folosind un canal criptat către website-ul agenţiei.

Speranţa este de a atrage informaţii – şi eventual, de a obţine mai mult acces la secretele oficiale ale Rusiei – de la oameni nemulţumiţi care au încercat să contacteze CIA de când a început războiul, au declarat oficiali americani.

Pentru a se asigura că potenţialii informatori nu sunt prinşi de securitatea statului rus, CIA a prezentat instrucţiuni detaliate în limba rusă în trei postări pe reţelele sociale despre cum să folosească browserul de internet Tor, care le permite utilizatorilor să navigheze online în mod anonim, precum şi reţelele private virtuale sau VPN-uri.

Instrucțiunile oferite de CIA rușilor

Paşii vor deschide un canal dedicat către CIA, care este mai sigur decât navigarea către agenţie folosind un browser web obişnuit sau o conexiune la internet obişnuită.

„Nu folosiţi computerul de acasă sau de la birou pentru a intra în contact cu noi”, avertizează agenţia în ghidul său pas cu pas. Pentru a evita supraveghetorii din online, ruşii ar trebui să folosească un VPN care nu are sediul în Rusia, China sau alte ţări considerate „neprietenoase” faţă de Statele Unite.

VPN-urile gratuite sunt în general inferioare serviciilor plătite, sfătuieşte CIA, încurajându-şi contactele să caute o versiune premium. Invazia Ucrainei de către Rusia a determinat mai mulţi ruşi să facă pasul riscant de a lua legătura cu agenţia de informaţii din SUA, au spus oficialii.

„Ruşii îngrijoraţi încearcă să atragă atenţia CIA şi am vrut să oferim o modalitate de a ne contacta în siguranţă”, a declarat un oficial CIA, care, ca şi alţii, a vorbit cu condiţia anonimatului pentru a descrie probleme sensibile din acest domeniu.

Foști spioni spun că rușii sunt motivați să ofere informații

Nu există nicio garanţie că informaţiile pe care ruşii le transmit vor fi utile. Dar faptul că CIA a căutat o modalitate de a facilita contactul ruşilor motivaţi sugerează că există mulţi potenţiali recruţi interesaţi, au declarat veterani ai serviciilor de informaţii.

„Este un semnal că ei sunt copleşiţi de oameni care încearcă să contacteze serviciile de informaţii americane în moduri nu prea sigure”, a declarat John Sipher, un fost ofiţer CIA care a activat timp de aproape 30 de ani, inclusiv în Rusia.

„În zilele noastre, cred că este potrivit să oferim mijloace de contact iniţial care sunt mai sigure decât intrarea într-o ambasadă sau abordarea unui american pe stradă”, a adăugat el.

Potrivit lui Dan Hoffman, un ofiţer de informaţii ieşit la pensie care a activat ca oficial de top al CIA la Moscova, contrainformaţiile ruse vor fi în alertă ridicată din cauza celor care doresc să dezvăluie secrete.

„Trebuie să fii foarte atent cu ruşii care caută să ofere informaţii. FSB în special va urmări oamenii”, a notat Hoffman, referindu-se la principala agenţie de securitate rusă şi succesor al KGB.

Urmărește ultimele evoluții din a 70-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro