Sari direct la conținut

În Finlanda nu vor fi arme nucleare sau baze militare NATO după aderare – premierul Sanna Marin

HotNews.ro
Sanna Marin, Foto: Antti Aimo-Koivisto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Sanna Marin, Foto: Antti Aimo-Koivisto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Finlanda nu vrea ca NATO să desfăşoare arme nucleare sau să înfiinţeze baze militare pe teritoriul său chiar dacă va deveni membră a Alianţei, a spus premierul Sanna Marin într-un interviu apărut joi în cotidianul italian Corriere della Sera, potrivit Reuters.

Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile oficiale de aderare la NATO, decizii luate în contextul invaziei ruse în Ucraina, dar Turcia se opune, deși era de așteptat ca acest proces de aderare să se desfăşoare relativ rapid.

Sanna Marin, aflată într-o vizită la Roma pentru discuţii cu şeful guvernului italian, Mario Draghi, a apreciat că problema poate fi rezolvată prin dialog.

„Cred că în acest stadiu este important să ne păstrăm calmul, să avem discuţii cu Turcia şi cu toate celelalte state membre, să răspundem întrebărilor care pot exista şi să corectăm neînţelegerile”, a afirmat Sanna Marin.

Chestiunea desfăşurării de arme nucleare sau deschiderii de baze NATO în Finlanda nu face parte din negocierile de aderare ale acestei ţări cu Alianţa Nord-Atlantică, spune ea, conform Agerpres. „Şi nici nu cred că există vreun interes în desfăşurarea de arme nucleare sau deschiderea de baze NATO în Finlanda”, a mai afirmat şefa guvernului de la Helsinki.

Omoloaga sa suedeză Magdalena Andersson a spus, la rândul său, că Suedia nu vrea baze NATO permanente sau arme nucleare pe teritoriul ţării.

Magdalena Andersson şi preşedintele finalndez Sauli Niinisto sunt aşteptaţi joi la Casa Albă pentru o întâlnire cu preşedintele american Joe Biden.

Avertismentul Moscovei

Luni, viceministrul rus de externe Serghei Riabkov a declarat că Finlanda și Suedia nu ar trebui să își facă iluzii că Moscova va accepta pur și simplu aderarea lor la alianța militară NATO, calificând-o drept o greșeală care ar avea consecințe de anvergură, conform Reuters.

„Situația se schimbă, desigur, în mod radical în lumina a ceea ce se întâmplă”, a declarat Riabkov, citat de agenția de presă Interfax.

„Este foarte clar pentru noi faptul că securitatea Suediei și a Finlandei nu va fi consolidată ca urmare a acestei decizii”, a spus oficialul rus.

„Ei nu ar trebui să își facă iluzii că noi pur și simplu vom accepta (decizia lor de aderare la NATO)”, a amenințat Riabkov.

„Nivelul general al tensiunii militare va crește, predictibilitatea în această sferă va scădea. Este o rușine că bunul simț este sacrificat în favoarea unor idei fantomatice cu privire la ceea ce ar trebui făcut în această situație în desfășurare”, a mai spus el.

CITEȘTE ȘI:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro