Sari direct la conținut

Finlanda și Suedia, o nouă încercare de a convinge Turcia să le accepte în NATO: Întâlnire programată miercuri la Ankara

HotNews.ro
Presedintele turc Recep Erdogan, Foto: Matt Dunham / AP - The Associated Press / Profimedia Images
Presedintele turc Recep Erdogan, Foto: Matt Dunham / AP - The Associated Press / Profimedia Images

Ministerul turc de Externe a confirmat că oficiali turci se vor întâlni miercuri la Ankara cu delegați ai Suediei și Finlandei, în încercarea acestor state de a convinge Turcia să le accepte în NATO, potrivit The Guardian.

Și ministrul de Externe al Finlandei, Pekka Haavisto, declarase anterior că țara sa și Suedia vor trimite miercuri delegații în capitala Turciei pentru a încerca să rezolve opoziția Ankarei față de cererile lor de aderare la alianța militară.

Condițiile lui Erdogan pentru a accepta aderarea Finlandei şi Suediei la NATO

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care se opune primirii Finlandei şi Suediei în NATO, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu liderii celor două ţări şi cu secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg, cărora le-a transmis preocupările Turciei cu privire la ceea ce Ankara consideră a fi organizaţii teroriste active în Turcia, conform agențiilor internaționale de presă.

Erdogan motivează vetoul său împotriva admiterii Finlandei şi Suediei în NATO prin faptul că aceste două ţări adăpostesc „terorişti”, referire la membrii Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), la miliţiile kurde din Siria sau la membrii reţelei lui Fethullah Gulen, clericul turc aflat în SUA şi acuzat de Ankara că s-a aflat în spatele loviturii de stat eşuate din iulie 2016 împotriva preşedintelui Erdogan.

Suedia trebuie să înceteze „sprijinul politic, financiar şi militar” pentru grupările teroriste şi să pună capăt „embargourilor asupra industriei de apărare”, i-a spus preşedintele turc şefei guvernului suedez, Magdalena Andersson, potrivit unui anunţ al Ankarei.

Aceasta din urmă se aşteaptă ca toată lumea să respecte lupta ei „legitimă” împotriva unor grupări care „ameninţă securitatea naţională a Turciei şi poporul ei”, i-a transmis Erdogan şi omologului său finlandez Saul Niinisto.

Toate cele 30 de țări membre ale NATO trebuie să ratifice cererile de aderare ale Suediei și Finlandei, dar procesul poate începe doar după ce alianța emite un protocol de accedere și le invită în mod oficial pe acestea să se alăture organizației.

––––––––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro