Sari direct la conținut

Prima sinucidere asistată din Italia / Povestea lui Federico Carboni

HotNews.ro
Sinucidere asistata medical, Foto: BAXTER / BSIP / Profimedia
Sinucidere asistata medical, Foto: BAXTER / BSIP / Profimedia

„Vă doresc mult noroc, vă iubesc” – sunt ultimele cuvinte ale lui Federico Carboni, prima persoană din Italia care a recurs la sinucidere asistată, scrie Corriere della Sera.

Federico Carboni avea 44 de ani și era şofer de camion. În 2010, bărbatul, care locuia în Senigallia, în provincia Ancona, a devenit tetraplegic în urma unui accident rutier în care şi-a rupt coloana vertebrală.

Joi, la ora 10.55, cu singurul deget pe care mai putea să îl miște el a apăsat butonul unui dispozitiv special, care costă aproximativ 5.000 de euro şi pentru care o asociație din Italia ce militează pentru legalizarea acestei practici a lansat un apel la strângere de fonduri. Cu acest dispozitiv, şi-a injectat un medicament letal. La ora 11.05, Mario Riccio, medic anestezist, a consemnat decesul.

A fost prima sinucidere asistată din Italia.

„Nu neg că mă doare să-mi iau rămas bun de la viaţă”

„Vă doresc mult noroc, vă iubesc” – au fost ultimele cuvinte ale bărbatului.

„Nu neg că mă doare să-mi iau rămas bun de la viaţă, aş fi necinstit şi mincinos dacă aş spune altfel, pentru că viaţa este fantastică şi avem doar una”, a mai afirmat Federico Carboni, citat într-un comunicat, conform AFP.

El a mai spus că a făcut tot posibilul să încerce să trăiască cât mai bine, dar a ajuns la capătul forţei sale mentale şi fizice: „Sunt la cheremul evenimentelor, depind complet de ceilalţi, sunt ca o barcă în derivă pe ocean (…) Sunt conştient de condiţia mea fizică şi de perspectivele mele, aşa că sunt complet calm şi senin cu privire la ceea ce voi face. În sfârşit sunt liber să zbor unde vreau”.

Federico Carboni a fost prezentat de către presa din Italia sub pseudonimul „Mario”, pentru a-i proteja intimitatea. Înainte de a apăsa butonul, el a decis că este și timpul să-și dezvăluie lumii adevărata identitate.

„Nu mai există bătăi ale inimii”

Lângă „Mario”, în cameră, i-au rămas prietenii apropiați, asistenta care s-a aflat mereu lângă el, mama și fratele lui.

Apoi, la momentul final s-au aflat lângă „Mario” medicul său și anestezistul, care i-au spus că poate renunța. Nu voia să se oprească. Voia doar să scape. Mama lui l-a îmbrățișat, l-a sărutat, l-a mângâiat, scrie Corriere della Sera. Apoi, ea a fost anunțată de medic: „Nu mai există bătăi ale inimii”.

Ani de lupte judiciare

În Italia nu există o lege care să permită sinuciderea asistată, în pofida avertismentului Curții Constituționale, care în 2019 a îndemnat Parlamentul să aprobe o astfel de lege. „Până atunci, oricine ajută pe cineva să moară nu va fi pedepsit dacă sunt îndeplinite anumite condiții”, au stabilit judecătorii Curții Constituționale.

„Mario” a cerut în repetate rânduri autorităţilor să îi permită să recurgă la sinucidere asistată. A fost nevoie de intervenţia echipei de avocaţi a Asociaţiei Luca Coscioni, care militează pentru legalizarea acestei practici în Italia, la fel ca în Elveția, Belgia sau Luxemburg.

În prezent, legea din Italia îi pedepseşte pe cei care oferă ajutor pentru sinucidere asistată cu închisoare între 5 şi 12 ani.

În 2019 însă, Curtea Constituţională din Italia a introdus o excepţie pentru „pacienţii menţinuţi în viaţă prin tratamente (…) şi care suferă de o patologie ireversibilă, o sursă de suferinţe fizice şi psihologice pe care ei le consideră intolerabile, fiind pe deplin capabili să ia decizii libere şi conştiente”.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro