Sari direct la conținut

Alegeri legislative în Franța: Partidul lui Emmanuel Macron pierde majoritatea absolută (proiecții)

HotNews.ro
Emmanuel Macron, Foto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia
Emmanuel Macron, Foto: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

​Coaliția lui Emmanuel Macron a pierdut majoritatea absolută în Adunarea Națională a Franței, ceea ce ar urma să îngreuneze adoptarea reformelor anunțate de președintele centrist pentru următorii săi cinci ani de mandat – arată proiecțiile anunțate duminică seară, la finalul celui de-al doilea tur al alegerilor legislative, transmite AFP.

Tabăra prezidenţială, o coaliţie sub eticheta Ensemble! (Împreună!), ar urma să obțină între 200 și 260 de locuri de deputați, ceea ce i-ar conferi o majoritate relativă și ar obliga-o să caute sprijinul altor grupuri politice pentru adoptarea proiectelor de lege.

Majoritatea absolută este de 289 de parlamentari – din totalul de 577 de mandate ale Adunării Naţionale.

În schimb, alianţa de stânga NUPES, reunită în spatele lui Jean-Luc Melenchon, ar obţine între 150 şi 200 de mandate, devenind principala forţă a opoziţiei.

Aceleaşi proiecții indică între 60 şi 100 de mandate pentru partidul de extremă-dreaptă RN (Rassemblement National), condus de Marine Le Pen. Ar fi un progres puternic al formațiunii lui Le Pen, care ar obține de circa zece ori mai multe mandate decât în 2017.

Cât despre dreapta tradiţională, aceasta obţine circa 60 de mandate şi ar putea juca rolul de arbitru în viitorul legislativ.

UPDATE 23:30 Proiecții actualizate ale institutului Ipsos:

UPDATE 21:40 Richard Ferrand, președintele Adunării Naționale franceze, pilon al partidului președintelui Emmanuel Macron, și-a recunoscut înfrângerea în alegerile legislative în fața candidatului alianței de stânga NUPES, Melanie Thomin.

  • Coaliţia Ensemble! a fost creată în jurul partidului prezidenţial – La Republique En Marche! (Republica în Mişcare, LREM), redenumit Renaissance (Renaştere) cu puțin timp înaintea alegerilor parlamentare -, cuprinzând Mouvement Democrate (Mişcarea Democrată, MoDem), a lui Francois Bayrou, şi mişcarea Horizons a fostului premier Edouard Philippe.
  • Melenchon, un veteran al politicii franceze, s-a impus ca principalul adversar al coaliţiei majoritare prezidenţiale, conducând o alianţă fără precedent, Nouvelle Union populaire ecologique et sociale (Noua Uniune populară ecologică şi socială, NUPES), ce cuprinde propriul său partid, La France insoumise (Franţa nesupusă), Parti communiste (Partidul Comunist Francez, PCF), Europe Ecologie Les Verts (Europa Ecologie Verzii, EELV) şi Parti Socialiste (Partidul Socialist, PS).
  • În legislativul actual, Macron și aliații săi dețin 345 de locuri în Parlament (din totalul de 577), adică cu mult peste 289 de mandate care asigură majoritatea parlamentară.

Sondajele de opinie prevedeau de altfel că tabăra lui Macron va obține în final cel mai mare număr de locuri, dar că nu e în niciun caz garantat faptul că va atinge pragul de 289 de locuri pentru o majoritate absolută.

Sondajele de opinie arătau de asemenea că extrema dreaptă ar putea obține cel mai mare succes parlamentar din ultimele decenii, în timp ce o alianță largă între stânga și verzi ar putea deveni cel mai mare grup de opoziție, iar conservatorii s-ar putea regăsi în postura de a decide cum se va înclina balanța puterii.

În cazul în care tabăra lui Macron nu va reuși să obțină o majoritate absolută, se va deschide o perioadă de incertitudine care ar putea fi rezolvată printr-un grad de împărțire a puterii între partide nemaiîntâlnit în Franța în ultimele decenii – sau ar putea duce la o paralizie prelungită și la alegeri parlamentare repetate în viitor.

Ce variante are Macron dacă nu obține majoritatea absolută

Emmanuel Macron – care dorește să mărească vârsta de pensionare, să urmărească agenda sa pro-business și să continue integrarea în Uniunea Europeană – a câștigat un al doilea mandat în aprilie.

După ce aleg un președinte, alegătorii francezi au folosit în mod tradițional scrutinul legislativ care urmează câteva săptămâni mai târziu pentru a-i acorda o majoritate parlamentară confortabilă – Francois Mitterand în 1988 fiind o excepție rară.

Macron și aliații săi ar putea încă să obțină acest lucru. Dar stânga întinerită reprezintă o provocare dificilă, în timp ce inflația galopantă care duce la creșterea costului vieții trimite unde de șoc în peisajul politic francez.

Dacă Macron și aliații săi ratează majoritatea absolută cu doar câteva locuri, ar putea fi tentați să racoleze parlamentari de la centru-dreapta sau de la conservatori, au declarat oficiali din aceste partide.

Dacă o ratează cu o marjă mai mare, ei ar putea fie să caute o alianță cu conservatorii, fie să conducă un guvern minoritar care va trebui să negocieze legi de la caz la caz cu alte partide.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro