Sari direct la conținut

Evaluare sumbră asupra viitorului armatei ruse: Fără soldați profesioniști și ofițeri cu experiență, cu probleme timp de ani de zile

HotNews.ro
Evaluare sumbră asupra viitorului armatei ruse: Fără soldați profesioniști și ofițeri cu experiență, cu probleme timp de ani de zile

Dara Massicot, o cercetătoare de la RAND Corporation specializată în strategia de securitate a Rusiei, oferă o evaluare sumbră asupra viitorului forțelor armate ruse, afirmând că problemele cauzate de războiul din Ucraina le vor măcina timp de ani de zile.

„Prejudiciile pe termen lung provocate armatei ruse, pușcașilor marini, trupelor aeropurtate de către acest război nu pot fi supraestimate. Ele merg mai departe de numărul de oameni uciși și echipamente distruse. Aceasta va fi de asemenea o poveste a unei generații militare care deteriorată sau dispărută și a cine rămâne”, afirmă Massicot într-o serie de postări făcute pe pagina sa de Twitter.

„Pierderile grele pentru soldații profesioniști pe care i-a avut statul rus + ofițerii de rang mediu înseamnă că grupul de oameni care s-a înrolat în ultimii 10-15 ani, când forțele armate [ruse] au încercat să se reformeze și care știau ceva puțin diferit de anii ’90 sau viața militară sovietică, au dispărut”, explică ea.

„Când acest [război] se va sfârși, părțile din acele ramuri forțelor armate ruse care rămân neafectate vor fi recruții și acei ofițeri și soldați în care rușii n-au avut încredere în primul rând (care sunt la garnizoanele de pe teritoriul țării), ofițeri seniori din perioada sovietică (în vârstă de 50/60 de ani) și cei care au supraviețuit în Ucraina”, continuă Massicot.

Ea spune despre această ultimă categorie de militari că vor aduce înapoi acasă stres posttraumatic, traume, infracționalitate și că acestea vor ajunge odată cu ei direct înapoi în cazarme.

Forțele armate ruse n-au mai înregistrat asemenea pierderi din al Doilea Război Mondial

„Aceasta va fi o combinație toxică pentru viitorii recruți timp de ani de zile. Fără supraveghere corespunzătoare, abuzurile ar putea scăpa de sub mână”, subliniază ea.

Cercetătoarea de la RAND Corporation mai spune că la toate aceste lucruri se adaugă pierderile în masă cu care forțele armate ruse nu s-au mai confruntat din al Doilea Război Mondial, soldații Moscovei fiind trimiși nepregătiți în războiul de agresiune ales de Kremlin.

Numărul de soldați ruși uciși în Ucraina de la declanșarea „operațiunii militare speciale” pe 24 februarie l-a depășit pe cel al celor pierduți de Rusia în cei 9 ani de război în Afganistan încă din luna mai.

„Pentru a concluziona, numărul de pierderi suferite de ruși este suficient de sever dar pagubele care vor ricoșa înăuntrul acelor ramuri ale forțelor armate când acest război se va sfârși vor fi mai grave”, conchide cercetătoarea.

Înainte de a se alătura RAND Corporation, un think-tank de la Washington ce redactează analize și rapoarte pentru forțele armate americane, Dara Massicot a fost analistă pe capabilitățile de apărare ale Rusiei în cadrul departamentului american al Apărării.

Ea a obținut un masterat în securitate națională și studii strategice de la U.S. Naval War College după ce a absolvit studii de licență în pace, război și securitate la University of North Carolina și de limba și literatura rusă la aceeași instituție de învățământ superior.

Urmărește ultimele evoluții din a 159-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro