Sari direct la conținut

Vor rușii să dea vina pe „teroriști” pentru exploziile din Crimeea? FSB anunță că a anihilat o celulă Hizb ut-Tahrir din peninsula ocupată

HotNews.ro
Explozii la baza aeriana ruseasca din Crimeea, Foto: Captura video
Explozii la baza aeriana ruseasca din Crimeea, Foto: Captura video

Autoritățile ruse au transmis că au anihilat „o celulă teroristă” din Crimeea. Anunțul vine în condițiile în care în peninsula ocupată de ruși au avut loc în ultimele zile mai multe explozii, cel puțin una dintre ele fiind pusă de Moscova pe seama unor „sabotori”, însă presa de stat nu face nicio legătură între evenimentele recente și „teroriști”.

Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a desființat o celulă a organizației teroriste internaționale Hizb ut-Tahrir al-Islami (scoasă în afara legii în Rusia) din Crimeea, a spus miercuri biroul de presă al FSB, citat de agenția TASS.

„Eforturile coordonate ale agenților FSB au anihilat o celulă clandestină a organizației teroriste care era formată din șase cetățeni ruși”, a raportat biroul de presă.

„S-a stabilit că, fiind coordonați de emisari Hizb ut-Tahrir aflați în Ucraina, aceștia au recrutat cetățeni musulmani din Rusia în cadrul unor întâlniri clandestine”, a susținut FSB.

La reședințele acestora, agenții FSB au confiscat materiale de propagandă, echipamente de comunicații și dispozitive de stocare digitală care au fost folosite în activitatea lor teroristă. Măsurile de percheziție și investigație continuă, a mai spus Serviciul Federal de Securitate al Rusiei.

Rusia a dat vina pe sabotori pentru seria de explozii de la un depozit de muniții din Crimeea.

Coloane de fum negru au fost văzute marți și la o bază aeriană militară rusă din apropierea așezării Hvardiiske, în centrul Crimeei.

Mykhailo Podolyak, un consilier cheie al lui Volodimir Zelenski, a spus că ar putea avea loc mai multe atacuri în „următoarele două sau trei luni”.

Institutul pentru Studiul Războiului a spus că atacurile din Crimeea sunt parte a contraofensivei ucrainene pentru recâștigarea controlului asupra malului vestic al Niprului.

La rândul său, ministerul britanic al apărării a afirmat că amploarea pagubelor și cauza exploziilor nu sunt încă clare, dar – foarte probabil – comandanții ruși sunt tot mai îngrijorați de aparenta deteriorare a securității în întreaga Crimeea, care funcționează ca zonă de ariergardă pentru forțele de ocupație.

–––––

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro