Sari direct la conținut

UE pregătește „o reformă structurală a pieței electricității” – von der Leyen / Negocieri UE pe fondul creșterii prețurilor la energie pe 9 septembrie

HotNews.ro
Contor pentru curent, Foto: Pattadis Walarput / Alamy / Profimedia Images
Contor pentru curent, Foto: Pattadis Walarput / Alamy / Profimedia Images

Uniunea Europeană pregătește „o intervenție de urgență și o reformă structurală a pieței de energie electrică”, a cărei funcționare este foarte criticată de unele dintre statele membre UE în fața creșterii prețurilor, a anunțat luni președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, relatează AFP.

„Prețurile în creștere la energie electrică arată clar limitele funcționării actuale a pieței. Aceasta a fost concepută într-un context foarte diferit”, a explicat ea în timpul unei conferințe la Bled (Slovenia), înaintea unei reuniuni de urgență a miniștrilor UE ai energiei, organizată la Praga pe 9 septembrie.

Premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară asigură semestrul acesta preşedinţia Uniunii Europene, a afirmat luni că prețurile ridicate la energie trebuie rezolvate la nivelul UE.

Negocieri urgente UE pe fondul creșterii prețurilor la energie

Miniștrii energiei din UE vor purta discuții de urgență pe 9 septembrie, a declarat luni ministrul ceh al Industriei și Comerțului, Jozef Sikela, în condițiile în care prețurile cresc în Europa de la invazia Ucrainei de către Rusia.

„Convoc o reuniune extraordinară a Consiliului Energie. Ne vom întâlni la Bruxelles pe 9 septembrie. Trebuie să reparăm piața energiei”, a declarat Sikela, a cărei țară deține în prezent președinția Consiliului, pe Twitter.

„Soluția la nivelul UE este de departe cea mai bună pe care o avem”, a adăugat el.

Mișcarea vine în timp ce UE-27 depune eforturi pentru a-și reduce dependența de aprovizionarea cu petrol și gaze rusești, în urma atacului Moscovei asupra Ucrainei.

Scăderea livrărilor și îngrijorările cu privire la viitor au făcut ca prețurile energiei să crească în Europa.

Germania și Franța au raportat vineri prețuri record la energie, contractul german pentru anul următor ajungând la 995 de euro (995 de dolari) pe megawat oră, în timp ce echivalentul francez a depășit 1.100 de euro, față de 85 de euro în ambele țări anul trecut.

Cancelarul austriac Karl Nehammer a cerut duminică Uniunii Europene „să decupleze preţul energiei electrice de cel al gazelor”, pentru a scădea facturile la curent.

„Trebuie să oprim această nebunie care loveşte în prezent pieţele de energie”, a arătat Nehammer într-un comunicat. El a apreciat că paşii în acest sens pot fi făcuţi doar în cadru european, nu la nivel naţional.

După şase luni de război în Ucraina, preţul energiei în Europa a atins la sfârşitul acestei săptămâni noi recorduri. Una dintre cauze este reducerea livrărilor de gaze din Rusia către UE, unde 20% din energia electrică se produce în termocentrale pe gaz.

Franța cere măsuri de austeritate energetică tuturor companiilor

Prim-ministrul Franței Elisabeth Borne a declarat luni că fiecare companie din țară ar trebui să-și elaboreze propriul plan de austeritate energetică luna viitoare, pe fondul îngrijorărilor legate de penuria de energie electrică și de creșterea prețurilor, pe măsură ce războiul din Ucraina continuă.

„Statul trebuie să dea un exemplu (…) fiecare minister trebuie să finalizeze în septembrie un plan de austeritate pentru a ne reduce consumul de energie cu cel puțin 10%”, Borne într-un discurs.

Comisia Europeană intenționează să reducă dependența UE de gazul rusesc cu două treimi în acest an și să pună capăt dependenței sale de aprovizionarea cu combustibil rusesc înainte de 2030.

UE a vizat prin sancțiunile sale sectorul energetic al Rusiei , interzicând importurile de cărbune din Rusia.

Planul său de a reduce consumul de gaze în UE cu 15% pentru a face față crizei prețurilor la energie a intrat în vigoare la începutul acestei luni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro