Sari direct la conținut

FOTO VIDEO Imagini impresionante pe traseul cortegiului funerar al Reginei Elisabeta a II-a. De la Balmoral la Edinburgh, mii de oameni au ieșit pentru un ultim omagiu

HotNews.ro
Ultimul drum al Reginei Elisabeta a II-a: sicriul defunctei suverane trece prin Scoția, Foto: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia
Ultimul drum al Reginei Elisabeta a II-a: sicriul defunctei suverane trece prin Scoția, Foto: Andrew Milligan / PA Images / Profimedia

Mii de persoane s-au reunit duminică în tăcere pentru a-i aduce un ultim omagiu reginei Elisabeta a II-a, pe traseul de la Balmoral la Edinburgh, în timp ce cortegiul funerar a traversat lent – o călătorie cu durata a şase ore – ţinuturile scoţiene pe care suverana le iubea atât de mult, relatează Agerpres citând agenția France-Presse.

Sicriul a fost mai întâi scos din sala de ceremonii a castelului şi adus până la dric de şase pădurari de pe domeniu. Au fost ultimele momente petrecute în reşedinţa Balmoral, una dintre preferatele reginei Elisabeta a II-a, unde suverana obişnuia să petreacă o parte din vară.

La ora locală 10:00, sicriul din stejar a ieşit pe porţile reşedinţei. Deasupra sicriului se află steagul regal scoţian şi o coroană din flori albe, dalii şi sângele voinicului, provenind din grădinile domeniul Balmoral.

Cortegiul, alcătuit din şapte autovehicule, a trecut lent prin dreptul buchetelor depuse în faţa porţilor domeniului.

Joi, imediat după aflarea morţii suveranei, care a fost foarte iubită în ţara sa, localnicii au venit să-i aducă un ultim omagiu. Li s-au alăturat şi alte persoane venite din întreaga Scoţie şi nu numai.

„A trebuit să vin la Balmoral” pentru a-i aduce un omagiu reginei, a declarat Mark Lindley-Highfield, un cadru universitar de 47 de ani care locuieşte la Inverness, la o distanţă de aproape două ore de Balmoral. A venit îmbrăcat în ţinută de doliu, frac şi joben.

„Este singura regină pe care o voi cunoaşte în viaţa mea”, a explicat Nia Gray-Wannell, un cercetător, rezident în localitatea învecinată Ballater.

Ballater a fost prima localitate traversată de cortegiu. Sute de persoane s-au aşezat de-a lungul străzii principale, mulţi dintre ei în haine negre. Clericii, dintre care unii s-au înclinat la trecerea cortegiului, şi autorităţile locale în ţinute tradiţionale scoţiene s-au aşezat în faţa bisericii. Câteva flori au fost aruncate la trecerea sicriului.

Ultimul drum al Reginei Elisabeta a II-a: sicriul defunctei suverane trece prin Ballater, Scoția (Sursa foto: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia)

S-au succeda apoi alte localităţi. La Banchory au izbucnit aplauze, iar o femeie emoţionată a izbucnit în plâns.

Dricul face o călătorie de aproape 300 de kilometri prin ţinuturile scoţiene înverzite. Va ajunge la palatul Holyroodhouse, reşedinţa oficială a suveranei în Scoţia, la Edinburgh, în jurul orei locale 16:00 (18:00 ora României), unde va sta pe timpul nopţii.

Sicriul se va afla apoi timp de 24 de ore în catedrala St. Gilles, unde va avea loc un serviciu religios şi un priveghi. Marţi seară, sicriul reginei va fi transportat cu avionul la Londra.

Ultimul drum al Reginei Elisabeta a II-a: sicriul defunctei suverane trece prin Scoția (Sursa foto: Jacob King / PA Images / Profimedia)

Funeraliile suveranei Elisabeta a II-a vor avea loc pe 19 septembrie.

  • Elisabeta a II-a, suveranul cu cea mai îndelungată domnie din istoria Marii Britanii şi o prezenţă impunătoare pe scena globală timp de 70 de ani, s-a stins din viață joi, la vârsta de 96 de ani, după ce starea ei de sănătate s-a deteriorat. Fiul ei Charles a fost proclamat oficial rege de Consiliul de Succesiune, sâmbătă, într-o ceremonie istorică la Palatul St James.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro