Sari direct la conținut

Inflația din SUA încetinește mai puțin decât se aștepta în august / Bursele mondiale scad

HotNews.ro
Inflatie, Foto: Dreamstime.com
Inflatie, Foto: Dreamstime.com

Inflația din SUA a încetinit puțin în august, datorită scăderii prețurilor la benzină, dar prețurile la chirii și la alimente continuă să crească, un ghimpe în coasta lui Joe Biden cu două luni înainte de alegerile de la jumătatea mandatului, potrivit AFP.

Prețurile de consum au crescut în august cu 8,3% în ritm anual, față de 8,5% în iulie, potrivit indicelui IPC publicat marți de Departamentul Muncii. Cu toate acestea, inflația rămâne mai mare de 8% la cât se așteptau analiștii.

Piețele bursiere mondiale au scăzut puternic marți, dolarul s-a întărit, iar ratele au crescut ca răspuns la o inflație americană peste așteptări și la impactul așteptat asupra euro.

„Va fi nevoie de mai mult timp și voință pentru a reduce inflația”, a recunoscut Biden într-o declarație.

Cu toate acestea, președintele american a salutat încetinirea, despre care a spus că arată „progrese”.

Opoziția republicană îl critică în mod regulat pentru că, prin politicile sale, a contribuit în mare măsură la această creștere inflaționistă.

Președintele democrat va organiza marți după-amiază o ceremonie la Casa Albă în onoarea „Inflation Reduction Act”, planul său de combatere a schimbărilor climatice și de ajutorare a gospodăriilor pentru a face față inflației pe termen mediu, pe care a reușit să îl treacă de Congres în august.

Inflația „încăpățânat persistentă”

În spatele acestei ușoare încetiniri se află o creștere continuă a costului vieții în SUA.

„Inflația rămâne încăpățânat persistentă”, a comentat într-o notă Kathy Bostjancic, economist șef la Oxford Economics.

De fapt, în ultima lună, prețurile au crescut din nou, cu 0,1% față de iulie, în timp ce se aștepta o ușoară scădere, iar inflația a fost zero între iunie și iulie.

Alimentarea la benzinărie a costat mult mai puțin decât în iulie (-10,1%). Acesta este un răgaz binevenit într-o țară în care mașinile sunt adesea indispensabile și voluminoase și unde prețurile la benzină au crescut vertiginos de la începutul războiului din Ucraina.

De asemenea, au scăzut prețurile la biletele de avion și la mașinile second-hand.

Dar acest lucru nu a fost suficient pentru a compensa creșterile înregistrate la majoritatea celorlalte produse: locuințe, alimente, asistență medicală, mașini noi … Creșterea a fost „generalizată”, a precizat Departamentul Muncii în declarația sa.

De asemenea, prețurile la gazele naturale și la electricitate au continuat să crească.

Așa-numita inflație de bază, calculată pe baza tuturor prețurilor, cu excepția alimentelor și a energiei, este astfel în accelerare, cu +6,3% pe un an (față de +5,9% în iulie) și +0,6% pe o lună (față de +0,3% în iulie).

Prețurile alimentelor au înregistrat chiar cea mai mare creștere pe un an din 1979 încoace (+11,4%).

foto: Dreamstime

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro