Sari direct la conținut

Papa Francisc l-a criticat dur pe Patriarhul rus Kiril: „Dumnezeu este pace. Niciodată nu ne călăuzește pe calea războiului

HotNews.ro
Papa Francisc apel contra războiului în Ucraina, Foto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia
Papa Francisc apel contra războiului în Ucraina, Foto: Vincenzo PINTO / AFP / Profimedia

Papa Francisc a spus miercuri că Dumnezeu nu îndrumă religiile spre război, o critică implicită la adresa patriarhului ortodox rus Kiril, care susține invazia Ucrainei și care a boicotat o conferință a liderilor religioși din toată lumea, transmite Reuters.

În a doua sa zi în Kazahstan, Francisc s-a adresat celui de-al șaptelea Congres al liderilor religiilor mondiale și tradiționale, o reuniune care reunește creștini, evrei, musulmani, budiști, hinduși și alte religii.

Congresul este marcat de absența ostentativă a lui Kirill. El trebuia să participe, dar ulterior s-a retras. Biserica Ortodoxă Rusă a trimis totuși o delegație.

„Dumnezeu este pace. El ne călăuzește întotdeauna pe calea păcii, niciodată pe cea a războiului”, a spus Francisc, vorbind la o masă rotundă uriașă din Palatul Independenței, o structură modernă uriașă din oțel și sticlă din capitala fostei republici sovietice.

„Să ne angajăm, așadar, să insistăm și mai mult asupra necesității de a rezolva conflictele nu prin mijloacele neconcludente ale puterii, cu arme și amenințări, ci prin singurele mijloace binecuvântate de cer și demne de om: întâlnirea, dialogul și negocierile răbdătoare”, a spus el.

Papa, care la începutul acestui an a spus că Kirill nu poate fi „băiatul de altar” al lui Vladimir Putin, a declarat la conferință: „Sacrul nu trebuie să fie niciodată un sprijin pentru putere, nici puterea un sprijin pentru sacru!”

Kirill a sprijinit cu entuziasm invazia Rusiei în Ucraina, pe care patriarhul o consideră un bastion împotriva unui Occident pe care îl numește decadent. Poziția sa a provocat o ruptură cu Vaticanul și a declanșat o rebeliune internă care a dus la ruperea legăturilor unor biserici ortodoxe cu Biserica Ortodoxă Rusă.

–––––-

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro