Sari direct la conținut

Generali (r) ruși: Este puțin probabil ca Moscova să folosească arme nucleare dacă NATO nu intervine / „Obiectivele pot fi atinse și fără”

HotNews.ro
Generalul Leonid Reșetnikov, Foto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia
Generalul Leonid Reșetnikov, Foto: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

Este puțin probabil ca Rusia să folosească arme nucleare în Ucraina, cu excepția cazului în care NATO pune bocancul pe teren, au declarat pentru Al Jazeera doi generali ruși în retragere.

Rusia își poate atinge obiectivele și fără arme nucleare

„Dacă Occidentul atacă Rusia cu forțele sale armate convenționale, atunci răspunsul Rusiei ar putea foarte bine să fie nuclear, deoarece nu există nicio comparație între potențialul militar convențional al Occidentului și cel al Rusiei”, a declarat Evgeni Bujinski, un general-locotenent în retragere care a servit ca negociator de top al armatei ruse pentru controlul armelor din 2001 până în 2009.

Cu toate acestea, Bujinski a subliniat că Rusia are puțin de câștigat dacă ar folosi arme nucleare în Ucraina în circumstanțele actuale.

El a argumentat că armata rusă nu are nevoie de arme nucleare pentru a-și atinge obiectivele strategice, cum ar fi distrugerea infrastructurii de transport folosite pentru a livra transporturile de arme occidentale sau pentru a deteriora rețeaua electrică a țării.

„Nu poate exista o utilizare limitată” / Distrugere reciprocă

În același timp, Bujinski a avertizat că inițierea unui atac nuclear ar plasa aproape sigur Moscova și Washingtonul pe o spirală periculoasă de escaladare.

„Nu poate exista o utilizare limitată a armelor nucleare – a crede altfel este o iluzie”, a spus el. „Orice conflict nuclear între Rusia și Statele Unite va duce la o distrugere reciprocă completă”.

O evaluare similară a fost făcută de Leonid Reșetnikov, un general-locotenent în retragere care a lucrat mai mult de 40 de ani în cadrul serviciilor de informații externe sovietice și rusești.

Racheta balistica intercontinentala la o parada din Piata Rosie, Moscova Yuri Kadobnov / AFP / Profimedia Images

Reșetnikov, Director al Institutului Rus de Studii Strategice (2009–2017), a declarat pentru Al Jazeera că perspectiva utilizării de către Rusia a armelor nucleare tactice în Ucraina este „imposibilă și ar avea puțin sens din punct de vedere militar” în acest moment.

El a susținut că o astfel de mișcare ar fi o abatere bruscă de la strategia de aversiune la risc pe care Rusia a urmărit-o până acum în Ucraina, menționând că Kremlinul a așteptat aproape șapte luni înainte de a declara o mobilizare parțială.

„Războiul Rece a fost un nonsens în comparație cu situația de astăzi”

Totuși, implicarea directă a trupelor NATO în conflict ar putea schimba calculele Moscovei.

„Statele Unite și practic toată Europa participă deja la acest conflict, furnizând Ucrainei arme, informații, instructori și voluntari”, a declarat Reșetnikov.

„Dacă acest lucru continuă să escaladeze, atunci se creează riscul unui război global în care ar putea fi folosite arme nucleare”.

Pentru unii, actuala confruntare aduce aminte de Războiul Rece, o perioadă de tensiuni globale incredibil de mari, în care Uniunea Sovietică și Washingtonul au concurat într-o cursă a înarmării pentru supremația nucleară.

Potrivit lui Reshetnikov, „Războiul Rece a fost un nonsens în comparație cu situația de astăzi”.

„Ceea ce vedem acum este că ambele părți încearcă să exercite presiuni una asupra celeilalte, îndreptându-se treptat spre posibilitatea unei confruntări directe. Nu cred că vom asista la un război nuclear astăzi sau mâine, dar este dificil de spus cum va evolua escaladarea în curs peste un an”, spune generalul rus.

Serghei Markov Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

Fostul prședinte Dmitri Medvedev și Serghei Markov, fost consilier al lui Putin, vorbesc de folosirea armelor nucleare

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev – care recent a acuzat Occidentul că „joacă șah cu moartea” prin sprijinul său pentru Ucraina – a avertizat joi că orice armament din arsenalul Moscovei, inclusiv armele nucleare strategice, ar putea fi folosite pentru a apăra „teritoriile din Ucraina care vor fi alipite Rusiei”, conform Reuters și The Guardian.

„Cu siguranță, rachetele hipersonice își vor putea atinge țintele din Europa și Statele Unite mult mai rapid”, a amenințat Medvedev.

În discursul său către națiune Vladimir Putin a anunțat o mobilizare militară parțială și a amenințat Occidentul că nu va ezita să răspundă la „șantajul nuclear” pe care îl practică liderii principalelor state NATO.

Serghei Markov, un fost consilier apropiat al lui Vladimir Putin, a avertizat Londra cu privire la un risc nuclear, în direct la radioul BBC 4. De asemenea, Markov a invocat că un război nuclear ar rezulta din ”comportamentul nebunesc al preşedintelui Statelor Unite, Joe Biden, şi al prim-miniştrilor Regatului Unit, Boris Johnson şi Liz Truss”, relatează AFP.

Vladimir Putin și Dmitri Medvedev Foto: Mikhail Metzel / TASS / Profimedia Images

General american de top nu exclude utilizarea armelor nucleare

Generalul Ben Hodges, fostul comandant al trupelor americane din Europa, spune că ultimele decizii ale președintelui rus Vladimir Putin seamănă cu comportamentul lui Adolf Hitler în ultimele zile ale celui de-al Treilea Reich, când a încercat să atragă mai mulți soldați în Wehrmacht, relatează Ukrainska Pravda.

În ceea ce privește armele nucleare, generalul Hodges nu exclude utilizarea acestora.

„Dar armele nucleare sunt cele mai eficiente atunci când nu sunt folosite. Având în vedere potențialul lor de descurajare”, a spus el.

„Da, Putin este rece ca gheața, dar nu nebun: el știe bine că atunci SUA vor trebui să fie pe deplin implicate în acest război. Pentagonul i-a oferit deja președintelui Joe Biden o listă de opțiuni pentru un astfel de caz”, a spus Hodges, menționând că există mai mulți generali ruși care ar dori să aibă un viitor după Putin.

Șeful NATO: Rusia știe că vor fi „consecințe severe” dacă va folosi arme nucleare în Ucraina

Rusia știe că vor exista „consecințe severe” dacă arme nucleare vor fi folosite în Ucraina, a declarat vineri, pentru CNN, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Ei știu că vor exista consecințe severe. Nu voi detalia exact cum vom reacționa, asta depinde de ce fel de arme de distrugere în masă ar putea folosi”, a spus Stoltenberg.

„Transmitem aceste mesaje și o spunem clar pentru a preveni ca acest lucru să se întâmple”, a subliniat Jens Stoltenberg.

„Chestia este”, a continuat el, „că probabilitatea oricărei utilizări a armelor nucleare este încă scăzută, dar potențialele consecințe sunt atât de mari, așa că trebuie să luăm acest lucru în serios. Iar retorica, amenințările pe care președintele Putin le avansează din nou și din nou cresc tensiunile, sunt periculoase și nesăbuite”.

surse: Al Jazeera, The Guardian, Ukrainska Pravda, CNN

___

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro