Mobilizare: Cum se confruntă Kazahstan și Georgia cu exodul rușilor – reportaj AFP
Ca o „măsură de precauție” în fața „haosului total”, Fiodor a ales să părăsească în grabă Rusia pentru a merge în Kazahstan, ca mulți dintre concetățenii săi, de teamă să nu fie mobilizat pentru ofensiva din Ucraina, scrie AFP.
Acestui moscovit i-au trebuit aproape două zile pentru a ajunge la granița cu Kazahstanul și apoi câteva ore de așteptare înainte de a i se permite să intre pe teritoriul acestei vaste țări din Asia Centrală.
„A plouat, a fost frig, dar șase ore de așteptare sunt totuși rezonabile în aceste condiții”, a declarat el pentru AFP.
Potrivit lui Fiodor, el nu se află pe lista celor 300.000 de rezerviști planificați pentru a întări trupele Moscovei în Ucraina. Dar „nu știm încă ce se va întâmpla”, a spus el.
Fiodor explică faptul că a plecat sâmbătă de la Moscova „ca măsură de precauție”, „pentru a avea un avans, pentru orice eventualitate…”.
Povestea sa nu este una izolată, iar autoritățile din Kazahstan și Georgia, o altă fostă republică sovietică care se învecinează cu Rusia, au raportat marți o creștere bruscă a numărului de sosiri de ruși de la mobilizarea din 21 septembrie a lui Vladimir Putin.
Sosirile rușilor în Georgia aproape că s-au dublat, ajungând la aproape 10.000 de persoane pe zi după anunț, a declarat Ministerul de Interne georgian.
„Numărul a crescut la aproximativ 10.000 de intrări pe zi. De exemplu, duminică au fost 11.200 și luni mai puțin de 10.000”, față de „5.000 – 6.000” chiar înainte de anunțul mobilizării în Rusia, la 21 septembrie, a precizat ministerul.
La granița cu Georgia, autoritățile din regiunea rusă Osetia de Nord au recunoscut o „situație tensionată” la punctul de control Verkhni Lars.
Ministerul de interne local a anunțat că în curând va fi înființată o „stație de mobilizare militară” în zona de frontieră pentru a recruta rezerviști care încearcă să plece.
„Frica”
Ministerul de Interne din Kazahstan, o fostă republică sovietică din Asia Centrală, vecină cu Rusia, a declarat că 98.000 de cetățeni ruși au sosit în țară începând cu 21 septembrie.
Cu toate acestea, nu a oferit nicio comparație cu săptămâna precedentă.
Președintele kazah Kassym-Jomart Tokayev a declarat marți că țara sa, un aliat tradițional al Moscovei, dar care s-a distanțat de la ofensiva din Ucraina, îi va proteja pe rușii care fug în Kazahstan pentru a scăpa de mobilizare.
„Trebuie să avem grijă de ei, să le asigurăm siguranța”, a spus el.
Vladislav, un barman în vârstă de 25 de ani care locuia la Moscova, s-a refugiat în capitala Astana începând de luni seara.
Frica l-a determinat să își facă bagajele și să plece în grabă: „Acum o săptămână, nu-mi puteam imagina că voi fi în Kazahstan. Dar imaginați-vă, aș putea să mă duc la muncă sau la cumpărături și să nu mă mai întorc niciodată acasă…”, a declarat el pentru AFP. „Nu am vrut să mor”.
Președintele Tokayev a condamnat, de asemenea, conflictul din Ucraina și a făcut apel la respectarea integrității teritoriale, în condițiile în care Rusia organizează în patru regiuni ucrainene „referendumuri”, denunțate ca „impostură” de Kiev și Occident, pentru a oficializa anexarea acestora.
„Integritatea teritorială a unui stat trebuie să fie inalienabilă, este un principiu cheie”, a spus el.
Aliat cu Rusia și membru al unei uniuni economice și vamale, Kazahstanul cultivă, de asemenea, relații bune cu Occidentul și China.
Ofensiva Moscovei împotriva Ucrainei a trezit temeri în rândul unor kazahi că și ei ar putea deveni o țintă a ambițiilor rusești, mai ales având în vedere granița lungă cu Rusia și marea minoritate etnică rusă. (AFP)
Rusia spune că nu va cere extrădarea celor care fug din țară
Moscova a declarat că nu va solicita extrădarea rușilor care călătoresc în străinătate pentru a nu fi mobilizați în luptă în Ucraina, după ce mii de bărbați cu vârstă militară au trecut în țările vecine.
„Ministerul rus al Apărării nu a trimis nicio cerere autorităților din Kazahstan, Georgia sau alte țări pentru presupusa extrădare forțată pe teritoriul rusesc a cetățenilor ruși și nu intenționează să facă acest lucru”, a spus ministerul într-un comunicat.
Numărul rușilor care intră în UE a crescut în urma unei mobilizări parțiale ordonate de Moscova, iar trecerile ilegale ar putea crește dacă Rusia decide să închidă granița pentru potențialii recruți, a declarat marți agenția de frontieră a UE Frontex, relatează Reuters.
„În ultima săptămână, aproape 66.000 de cetățeni ruși au intrat în UE, mai mult cu 30% față de săptămâna precedentă. Majoritatea au ajuns în Finlanda și Estonia”, a spus Frontex într-un comunicat. Numai în ultimele patru zile, 30.000 de cetățeni ruși au sosit în Finlanda, potrivit comunicatului.