Sari direct la conținut

UE îndeamnă țările membre să coordoneze achizițiile de armament

HotNews.ro
Livrare de armament in Ucraina, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images
Livrare de armament in Ucraina, Foto: Sergei Supinsky / AFP / Profimedia Images

Uniunea Europeană i-a îndemnat miercuri pe miniștrii apărării din blocul comunitar să coordoneze achizițiile de arme, pentru a obține condiții mai bune de la furnizori, în timp ce încearcă să refacă stocurile epuizate de livrările către Ucraina, transmite Reuters.

Țările occidentale vor să își refacă stocurile de arme și muniții după ce au trimis cantități uriașe către Kiev, ceea ce a obligat industria de profil să se grăbească pentru a satisface cererea în creștere.

„Este urgent să restabilim gradul de dotare al forțelor noastre armate europene și să refacem stocurile epuizate”, a afirmat Stijn Mols, șeful diviziei de securitate și apărare a serviciului diplomatic al UE, în fața unei comisii a Parlamentului European.

Următoarea reuniune a miniștrilor apărării din UE va avea loc la 15 noiembrie, iar Mols a declarat că speră că aceștia vor prezenta propuneri concrete pentru achiziții coordonate de arme.

Țările europene au nevoie de sisteme de apărare antiaeriană și antirachetă, de sisteme antitanc și de artilerie, precum și de drone, a declarat Mols. Bruxelles-ul speră la aproximativ 5-7 „proiecte-fanion” pentru a coordona achizițiile efectuate de țările membre în domenii precum muniția.

Achizițiile în domeniul apărării în UE sunt rareori efectuate în comun, țările fiind dornice să își susțină industriile naționale. „Acum este cu adevărat ocazia ca noi toți să lăsăm deoparte aceste interese naționale”, a declarat Mols.

Timo Pesonen, șeful Direcției Generale pentru Apărare, Industrie și Spațiu din cadrul Comisiei Europene, a spus că țările UE au neglijat prea mult timp investițiile în domeniul apărării.

În timp ce investițiile de profil din UE au crescut cu 22% în 20 de ani, acestea au crescut cu 66% în Statele Unite, cu aproape 300% în Rusia și cu peste 600% în China, a spus el.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro