Biden și Trump își mobilizează trupele în preziua alegerilor cruciale din SUA
Joe Biden și Donald Trump își pun fiecare în joc viitorul politic într-o Americă care este pe cale să testeze din nou soliditatea democrației sale.
Americanii sunt chemați la vot marți pentru a reînnoi întreaga Cameră a Reprezentanților și o treime din Senat. Multe funcții alese locale sunt, de asemenea, în joc. Alegerile sunt cunoscute ca „midterms”, la jumătatea mandatului prezidențial.
După sondajele din preajma scrutinului, candidații republicani amenință că nu vor recunoaște o posibilă înfrângere.
Preluarea de către Elon Musk a rețelei de socializare Twitter alimentează îngrijorările legate de un val de dezinformare, iar Rusia pune din nou gaz în foc. „Ne-am amestecat, o facem și vom continua să facem acest lucru. Cu grijă, exact, chirurgical, în felul nostru”, a declarat luni omul de afaceri rus Evgeni Prigojin, cunoscut ca „bucătarul lui Putin”.
Deja acuzat că a intervenit în alegerile care l-au adus pe Donald Trump la putere în 2016, acest prieten apropiat al Kremlinului aruncă această amenințare, chiar dacă fostul președinte republican continuă să mențină suspansul în privința unei noi candidaturi în 2024.
Trump va fi luni la o întâlnire în Ohio, un stat industrial din Midwest, emblematic pentru preocupările Americii pe care a reușit să o seducă: clasa de mijloc modestă, în mare parte albă, care trăiește la țară sau în periurban.
Duminică, la scandările susținătorilor săi „încă patru ani, încă patru ani!”, Trump i-a îndemnat pe aceștia să aștepte întâlnirea de luni.
„Valul roșu”
După o campanie dură centrată pe inflație, republicanii se arată din ce în ce mai încrezători în șansele lor de „a răsturna” complet Congresul, aflat sub controlul democraților lui Joe Biden.
Partidul visează acum la un „val roșu”, culoarea conservatorilor.
Kevin McCarthy, un posibil viitor șef republican al Camerei Reprezentanților, ia în considerare deja investigații ample privind mandatul lui Joe Biden, de la retragerea din Afganistan până la gestionarea pandemiei de Covid-19.
„Nu vom folosi niciodată acuzarea în scopuri politice”, a mai spus McCarthy pentru CNN, adăugând că „asta nu înseamnă că ,dacă apare ceva, nu va fi folosit altădată”.
„O alegere”, nu un referendum
Organizate la doi ani de la alegerile prezidențiale, aceste alegeri devin un referendum de facto asupra ocupantului Casei Albe, care foarte rar scapă de votul-sancțiune.
Joe Biden ar trebui să repete din nou luni, într-o ultimă întâlnire în statul Maryland, că aceste alegeri nu sunt o consultare despre mandatul său, ci „o alegere”, în special cu privire la dreptul la avort și la viitorul democrației.
Confruntați cu o campanie extrem de eficientă a conservatorilor privind costul vieții, democrații au încercat totuși să insiste mai mult în ultimele zile asupra proiectelor majore lansate de Joe Biden pentru scăderea prețului la medicamente, reducerea datoriilor studențești, relansarea ocupării în industrie.
Dar americanii nu vor simți efectele ani de zile, în timp ce creșterea prețurilor este o realitate imediată și concretă.
Donald Trump, la rândul său, s-a aruncat în acestă campanie, dând acestor alegeri importanța unui al doilea tur al meciului din 2020 sau chiar al unui tur de încălzire înainte de 2024.
Joe Biden a spus până acum că intenționează să candideze din nou, dar perspectiva nu îi încântă pe toți democrații, din cauza vârstei sale – va împlini în curând 80 de ani – și a popularității în scădere.
State decisive
Scrutinul, în special în ceea ce privește controlul Senatului, se joacă într-o mână de state-cheie, aceleași ca la alegerile prezidențiale din 2020.
Toate reflectoarele sunt pe Pennsylvania, Georgia, Arizona, Nevada, Wisconsin și Carolina de Nord.
Toate aceste state sunt scena unor lupte intense, care implică sute de milioane de dolari, cu candidații republicani care jură loialitate absolută lui Donald Trump.
În total, aproape 17 miliarde de dolari vor fi cheltuiți pentru aceste alegeri conform site-ului Opensecrets, un record. (Sursa: AFP)