China s-a oferit să cumpere toată datoria suverană a „țării bitcoin”
China s-a oferit să cumpere datoria suverană a El Salvadorului, țara din America Centrală care are probleme financiare majore după ce a adoptat bitcoin ca monedă oficială, relatează Markets Insider.
„China s-a oferit să ne cumpere toată datoria dar trebuie să pășim cu grijă”, a declarat vicepreședintele El Salvadorului, Felix Ulloa, într-un interviu acordat agenției Bloomberg.
„Nu vom vinde primului care licitează, va trebui să vedem condițiile”, a adăugat el. Un purtător de cuvânt al ministerului de Externe chinez a declarat însă pentru Bloomberg că nu este la curent cu planul.
Deși Ulloa a oferit puține informații cu privire la oferta chineză, declarațiile sale semnalează că țara din America Centrală caută modalități de a ameliora presiunile cauzate de obligațiunile emise și să evite intrarea în incapacitate de plată.
Tot jurnaliștii de la Markets Insider au notat la sfârșitul lunii iulie că El Salvador este în pericol să nu își mai poată onora obligațiile de plată, obligațiunile sale fiind tranzacționate la discounturi puternice după ce a adoptat în mod oficial bitcoin ca monedă în luna septembrie a anului trecut.
Parlamentarii din El Salvador au votat propunerea președintelui Nayib Bukele, un susținător fervent al criptomonedelor, cu 62 de voturi din 84 posibile.
El Salvador, bitcoin și finanțele publice
Trebuie precizat însă că problemele financiare au început pentru țara central-americană înainte de această mutare, bitcoin fiind adoptat ca monedă oficială tocmai pentru a încerca să revigoreze economia și evite comisioanele bancare mari plătite de cetățenii care lucrează în afara țării și trimit bani acasă.
Însă agenția S&P acordă acum un rating de CCC+ datoriei suverane a El Salvadorului, cu 7 niveluri sub cel recomandat pentru investiții.
În luna mai agenția Moody’s a plasat și mai jos în categoria „junk” ratingul El Salvadorului privind datoria sa publică.
Potrivit datelor agenției Bloomberg, guvernul din El Salvador a cumpărat în jur de 2.300 de bitcoini după ce a adoptat criptomoneda ca monedă oficială anul trecut, suferind acum după prăbușirea prețului criptomonedei în 2022.
Ministrul de Finanțe Alejandro Zelaya, un aliat apropiat al președintelui Bukele, nu a părut însă îngrijorat de situație la momentul respectiv.
„Când mi se spune că riscul fiscal pentru El Salvador este foarte ridicat din cauza bitcoin, singurul lucru pe care îl pot face este să zâmbesc”, le-a declarat el cu seninătate reporterilor în luna mai.