Sari direct la conținut

Republicanii au câștigat majoritatea în Camera Reprezentanţilor / Reacția lui Joe Biden

HotNews.ro
Noi membri ai Camerei Reprezentanților SUA 2022, Foto: Francis Chung/E&E News/POLITICO / AP / Profimedia
Noi membri ai Camerei Reprezentanților SUA 2022, Foto: Francis Chung/E&E News/POLITICO / AP / Profimedia

Republicanii au obținut miercuri majoritatea în Camera Reprezentanților din SUA, pregătind terenul pentru doi ani de guvern divizat, în timp ce Partidul Democrat al președintelui Joe Biden deținea controlul Senatului, transmite Reuters.

Victoria le oferă republicanilor puterea de a ține în frâu agenda lui Biden, precum și de a lansa anchete potențial dăunătoare din punct de vedere politic asupra administrației și familiei sale, deși este departe de „valul roșu” pe care partidul îl spera.

Rezultatul final a venit după mai mult de o săptămână de numărare a voturilor, când Edison Research a estimat că republicanii au câștigat cele 218 locuri de care aveau nevoie pentru a controla Camera. Victoria republicanilor în cel de-al 27-lea district al Congresului din California a dus partidul dincolo de linie.

Actualul lider al partidului în Camera Reprezentanților, Kevin McCarthy, ar putea avea un drum plin de provocări, deoarece va avea nevoie ca grupul său reticent să se mențină unit la voturile critice, inclusiv finanțarea guvernului și a armatei, într-un moment în care fostul președinte Donald Trump s-a lansat într-o nouă cursă pentru Casa Albă.

„Americanii sunt pregătiți pentru o nouă direcție, iar republicanii din Camera Reprezentanților sunt pregătiți să o ofere”, a declarat McCarthy pe Twitter.

Reacția lui Joe Biden după alegerile la mijlocul mandatului

Pierderea îi răpește o parte din puterea lui Biden la Washington, dar miercuri l-a felicitat pe McCarthy și a declarat că va munci pe lângă cei din cealaltă parte a culoarului pentru a obține rezultate.

„Poporul american vrea ca noi să facem lucruri pentru el. Voi lucra cu oricine – republicani sau democraţi – doreşte să lucreze cu mine pentru a acţiona”, a spus Biden într-o declarație, potrivit AFP, citat de news.ro.

Preşedintele a afirmat că „alegerile de săptămâna trecută au demonstrat forţa şi rezistenţa democraţiei americane. A existat o respingere masivă a celor care pun la îndoială rezultatele alegerilor, violenţa politică şi intimidarea”.

„În cadrul acestor alegeri, votanţii şi-au exprimat clar îngrijorările: necesitatea reducerii costurilor şi menţinerea democraţiei noastre”, a adăugat el.

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, a declarat că democrații din Camera Reprezentanților „vor continua să joace un rol principal în susținerea agendei președintelui Biden, cu o puternică influență asupra unei majorități republicane reduse”.

Aliații lui Trump, respinși de alegători

Democrații au fost susținuți de respingerea de către alegători a unei serii de candidați republicani de extremă dreapta, majoritatea dintre ei aliați ai lui Trump, inclusiv Mehmet Oz și Doug Mastriano în cursa pentru Senat și, respectiv, guvernator în Pennsylvania, și Blake Masters în cursa pentru Senat în Arizona.

Chiar dacă „valul roșu” așteptat al republicanilor din Camera Reprezentanților nu a ajuns niciodată la țărm, conservatorii se țin de agenda lor.

Ca represalii la cele două eforturi de punere sub acuzare depuse de democrați împotriva lui Trump, ei se pregătesc să investigheze funcționarii administrației Biden și afacerile anterioare ale fiului președintelui, Hunter, cu China și alte țări, și chiar pe Biden însuși.

Pe plan internațional, republicanii ar putea încerca să reducă ajutorul militar și economic al SUA pentru Ucraina, în timp ce aceasta se luptă cu forțele rusești.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro