Ultima țară din Europa în care avortul este complet interzis se pregătește să relaxeze legislația
Malta va introduce amendamente legislative care îi vor autoriza pe medici să întrerupă o sarcină atunci când aceasta prezintă un risc serios pentru sănătatea mamei, mica ţară insulară urmând să pună capăt astfel interdicţiei totale a avorturilor, transmit Reuters și Agerpres.
Ministrul sănătăţii, Chris Fearne, a declarat că amendamentele legislative vor fi înaintate în parlament săptămâna viitoare.
Deşi, în practică, medicii pot deja să întrerupă o sarcină atunci când viaţa mamei este în pericol, aceasta îi pune, din punct de vedere tehnic, în afara legii şi îi face pasibili de o pedeapsă de până la 4 ani de închisoare.
Femeile care aleg să recurgă la întrerupere de sarcină riscă, la rândul lor, închisoarea. Modificările legislative vor pune capăt acestei anomalii juridice şi vor înlătura orice ameninţare cu închisoarea pentru medici şi mame.
Malta vrea să dezincrimineze avortul din motive medicale
Noua lege le va permite medicilor să întrerupă o sarcină atunci când ea prezintă un „risc serios” pentru sănătatea mamei, ministrul sănătăţii precizând că autorităţile medicale vor emite în timp util instrucţiuni cu privire la ce constituie un astfel de risc.
Deputaţii au fost impulsionaţi să acţioneze după ce interdicţia totală a avortului a adus ţara în atenţia internaţională în această vară, când o cetăţeană americană a cărei sarcină devenise neviabilă în timp ce se afla în Malta a fost nevoită să zboare în Spania pentru a avorta.
În timp ce presa internaţională a relatat despre situaţia din Malta, un grup de 135 de medici din această ţară au semnat o petiţie prin care cereau revizuirea legislaţiei.
Discuțiile despre dreptul la avort au revenit în atenția opiniei publice internaționale după ce Polonia a interzis procedura medicală în luna ianuarie a anului trecut cu excepția cazurilor de viol, incest și când sarcina pune în pericol viața mamei și după ce în luna iunie a acestui an Curtea Supremă a SUA a eliminat dreptul constituțional la avort.