China a anunțat primul deces de COVID-19 din ultimele șase luni
China a anunţat duminică primul deces în urma COVID-19 din luna mai, un bărbat de 87 de ani din Beijing, unde înmulţirea cazurilor a determinat o închidere progresivă a instituţiilor şi activităţilor comerciale, potrivit AFP.
Gigantul asiatic este ultima mare economie globală care respectă o politică sanitară strictă denumită ”zero COVID” şi care presupunea aplicarea tuturor măsurilor necesare pentru prevenirea contaminărilor şi deceselor.
Strategia chineză constă în impunerea unor lockdown-uri încă de la apariţia primelor cazuri, carantină obligatorie pentru persoanele testate pozitiv, precum şi teste PCR efectuate aproape zilnic pentru identificarea lanţurilor de transmitere.
Ministrul Sănătăţii din această ţară a anunţat duminică peste 24.000 de noi cazuri pozitive cu transmitere locală înregistrate în ultimele 24 de ore pe teritoriul ţării – marea majoritate dintre acestea, asimptomatice.
Provincia Guangdong (sud), unde se află metropolele Guangzhou şi Shenzhen, este cea mai afectată.
Capitala Beijing, monitorizată îndeaproape de autorităţi şi de media, a raportat 621 de cazuri noi. Unii rezidenţi sunt în izolare la domiciliu, iar alţii au fost plasaţi în carantină în centre speciale.
Autorităţile se află în faţa unor decizii dificile şi nu par să dorească impunerea pentru moment a unor restricţii foarte severe unei populaţii extrem de epuizate de măsurile anti-COVID.
Marile centre comerciale din Beijing şi-au anunţat duminică închiderea. Altele şi-au redus programul de funcţionare sau au interzis servirea mesei în restaurantele din interior.
Numeroase restaurante nu mai primesc clienţi, însă livrările la domiciliu sunt permise în continuare.
Bărbatul decedat a avut o formă uşoară de COVID-19, dar starea i s-a agravat în urma unei infecţii bacteriene, potrivit postului public de televiziune CCTV. Este primul deces raportat oficial de la sfârşitul lunii mai.
Mai multe clădiri de birouri din districtul Chaoyang, unde se află sediile a numeroase afaceri şi ambasade, au cerut companiilor duminică să implementeze telemunca.
Părinţii elevilor care urmează cursurile liceului francez din Beijing au fost anunţaţi, printr-un e-mail consultat de AFP, că va fi implementat ”învăţământul la distanţă”.
S-au închis totodată parcuri şi săli de sport.
Autorităţile au recomandat sămbătă evitarea deplasărilor ”nenecesare” între diferitele cartiere din Beijing în scopul evitării propagării virusului.
Pe reţeaua de socializare chineză Weibo, similară Twitter, comentariile vizând epidemia din Beijing erau filtrate, a constatat AFP, probabil pentru a evita o contestare prea rapid a măsurilor sanitare în mediul online.
Metropola Guangzhou (sud), care a raportat peste 8.000 de noi cazuri pozitive, a lansat duminică o campanie de testare în masă în cartierul central Haizhu (unde locuiesc circa 1,8 milioane de persoane).
China a anunţat pe 11 noiembrie o relaxarea a politicii sale sanitare ”zero-COVID”, prin reducerea numărului de zile de carantină în cazul persoanelor sosite din străinătate.
Revenirea la normal rămâne cu toate acestea o perspectivă îndepărtată întrucât lockdown-urile, carantinele şi campaniile de testare în masă continuă să fie impuse la scară mare. (Sursa: Agerpres)