Sari direct la conținut

O delegație rusă s-a dus la Istanbul pentru a discuta cu șeful agenției nucleare a ONU

HotNews.ro
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia
Centrala nucleară de la Zaporojie, Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU (AIEA) s-a întâlnit miercuri, la Istanbul, cu o delegație rusă pentru a discuta despre asigurarea siguranței centralei nucleare Zaporojie, a transmis AIEA, citată de Reuters.

Șefii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și ai agenției ruse de stat pentru energie nucleară Rosatom s-au întâlnit la Istanbul pentru a discuta despre situația din jurul centralei nucleare Zaporojie din sudul Ucrainei, au anunțat Rosatom și AIEA.

Cele două părți au convenit să continue cooperarea și dialogul cu privire la această instalație, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a transmis Rosatom, citat de agenția de presă RIA Novosti.

Noi bombardamente ce au avut loc la sfârșitul săptămânii trecute – pe care Moscova și Kievul și le-au atribuit reciproc – au stârnit noi temeri legate de un posibil dezastru nuclear la acest sit.

Centrala Zaporojie, pe care Rusia a ocupat-o la scurt timp după 24 februarie, a fost din nou zguduită de bombardamente în weekend, ceea ce a dus la noi apeluri din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) de a crea o zonă de protecție în jurul acesteia pentru a preveni un dezastru nuclear.

Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele de la centrală din ultimele luni, care au avariat clădiri și au scos din funcțiune liniile electrice care alimentează centrala și care sunt esențiale pentru răcirea combustibilului celor șase reactoare și pentru evitarea unei fuziuni nucleare.

„Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, s-a întâlnit astăzi la Istanbul cu o delegație rusă condusă de directorul general al Rosatom, Alexey Likhachev, pentru consultări cu privire la aspectele operaționale legate de siguranța la centrala nucleară Zaporojie din Ucraina și la stabilirea urgentă a unei zone de protecție a siguranței și securității nucleare”, a transmis AIEA pe Twitter.

Grossi avertizează de luni de zile cu privire la riscul unui accident potențial catastrofal din cauza bombardamentelor.

Centrala nucleară, cea mai mare din Europa, furniza aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei înainte de invazie și a fost nevoită să funcționeze cu generatoare de rezervă de mai multe ori.

Bombardamentele repetate din jurul centralei au stârnit îngrijorare cu privire la potențialul unui incident grav, la doar 500 km de locul în care s-a produs cel mai grav accident nuclear din lume, dezastrul de la Chornobîl din 1986.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro