Așa-zisa încetare a focului impusă de Rusia nu va aduce „nici libertate, nici securitate”, afirmă Berlinul
Diplomații germani au declarat joi că „așa-zisa” încetare a focului rusesc în Ucraina cu ocazia Crăciunului ortodox nu va aduce „nici libertate, nici securitate poporului care trăiește zilnic cu teamă sub ocupația rusă”, potrivit AFP.
„Dacă Putin ar fi vrut pace, și-ar fi adus soldații acasă și războiul s-ar fi terminat. Dar se pare că vrea să continue războiul, după o scurtă întrerupere”, a deplâns ministrul de externe Annalena Baerbock într-un mesaj pe Twitter.
Președintele rus Vladimir Putin a ordonat joi armatei sale să respecte un armistițiu în Ucraina pentru Crăciunul ortodox din 6-7 ianuarie, primul armistițiu major de la începutul invaziei, în urmă cu aproape un an.
Ucraina a calificat încetarea focului drept „ipocrizie”, acuzând Moscova că vrea să „câștige timp”.
„Este o capcană cinică şi un element de propagandă”, a reacţionat pe Twitter Mihailo Podoliak, consilierul şefului administraţiei prezidenţiale ucrainene.
El spune că Biserica Ortodoxă Rusă nu este o autoritate pentru ortodoxia globală şi acţionează doar ca „propagandist de război”.
Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că Vladimir Putin încearcă să „își dea un răgaz”.
Apelul Patriarhului Kirill al Rusiei
Patriarhul Kiril al Rusiei a cerut un armistițiu între Rusia și Ucraina în perioada sărbătoririi Crăciunului pe rit vechi.
„Eu, Kirill, Patriarhul Moscovei și al Întregii Rusii, fac un apel către toate părțile implicate în conflict la încetarea focului și stabilirea unui armistițiu de Crăciun de la 6 ianuarie, ora 12:00, până pe 7 ianuarie, (ora 24:00) pentru ca ortodocșii să poată participa la slujbe în Ajunul Crăciunului și în ziua Crăciunului”, afirmă liderul Bisericii Ortodoxe Ruse într-un apel publicat pe site-ul Patriarhiei Moscovei.
Biserica Ortodoxă Rusă sărbătorește Crăciunul pe 7 ianuarie, după vechiul calendar iulian.
- Olaf Scholz este presat tot mai tare de propria coaliție de guvernare să trimită arme grele Ucrainei