Sari direct la conținut

Cutremurele din Turcia și Siria: Salvări miraculoase la patru zile după seisme / Bilanțul deceselor a trecut de 21.000 / Sute de mii de oameni au nevoie disperată de adăpost și mâncare

HotNews.ro
Cutremur în Siria - căutare supraviețuitori, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia
Cutremur în Siria - căutare supraviețuitori, Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Mai mulți supraviețuitori au fost scoși de sub dărâmături, în Turcia, la patru zile după cutremurul devastator ce a lovit și Siria vecină, ridicând moralul extenuatelor echipe de salvare, notează Reuters. Șansele de a găsi alți supraviețuitori scade dramatic, în condițiile în care bilanțul celor uciși de seism a trecut de 21.000.

Potrivit ultimelor cifre oficiale, cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade, urmat de peste 100 de cutremure, a provocat moartea a cel puțin 21.051 de persoane, dintre care 17.674 în Turcia și 3.377 în Siria, transmite AFP. OMS estimează că 23 de milioane de persoane sunt „potențial expuse riscului, inclusiv aproximativ cinci milioane de persoane vulnerabile” și se teme de o criză sanitară majoră care ar provoca pagube chiar mai mari decât cele provocate de cutremur.

Frigul, foamea și disperarea au cuprins sute de mii de oameni rămași fără adăpost în urma cutremurelor, cele mai mortale din regiune din ultimele decenii.

Mai multe persoane au fost salvate din ruinele unor clădiri în cursul nopții, inclusiv un băiat de 10 ani salvat împreună cu mama sa la 90 de ore după cutremur în districtul Samandag din provincia Hatay.

Tot în Hatay, o fetiță de șapte ani, Asya Donmez, a fost salvată după 95 de ore și dusă la spital, a relatat agenția de știri de stat Anadolu.

Dar speranțele că mulți alții vor fi găsiți în viață printre ruinele miilor de clădiri prăbușite în orașele și localitățile din regiune se diminuează.

Bilanțul victimelor cutremurului cu magnitudinea de 7,8 și a mai multor replici puternice din ambele țări l-a depășit pe cel din 1999, când un cutremur la fel de puternic a lovit nord-vestul Turciei, ucigând 17.000 de oameni.

Seismul se situează acum pe locul șapte în topul celor mai mortale dezastre naturale din acest secol, înaintea cutremurului și tsunami-ului din Japonia din 2011 și se apropie de bilanțul de 31.000 de morți din urma cutremurului din Iranul vecin din 2003.

Un oficial turc a declarat că dezastrul a pus „dificultăți foarte serioase” pentru desfășurarea alegerilor programate pentru 14 mai, la care se așteaptă ca președintele Tayyip Erdogan să se confrunte cu cea mai dificilă misiune din cele două decenii de când este la putere.

În condițiile în care furia mocnește din cauza întârzierilor în livrarea ajutoarelor și în demararea eforturilor de salvare, dezastrul este posibil să influențeze votul, dacă acesta va avea loc.

Sute de mii de persoane din ambele țări au rămas fără adăpost în mijlocul iernii. Mulți oameni și-au amenajat adăposturi rudimentare în parcări de supermarketuri, moschei, pe marginea drumurilor sau printre ruine. Supraviețuitorii sunt adesea în nevoie disperată de hrană, apă și căldură.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro