VIDEO Biden, declarații în „scandalul baloanelor”: Nu vrem un război rece cu China / Voi discuta cu președintele Xi / Nu par să fi fost folosite pentru spionaj
Președintele Joe Biden a declarat joi că cele trei obiecte neidentificate doborâte de avioane de luptă americane nu par să fi fost folosite pentru spionaj asupra Statelor Unite și au fost probabil legate de scopuri benigne.
În primul său discurs de când SUA au doborât un balon chinezesc și trei obiecte zburătoare neidentificate pe cerul nord-american, Biden a declarat că, potrivit evaluării comunității de informații americane, obiectele au fost probabil legate de companii private sau instituții de cercetare
Biden a declarat că nu-și cere scuze că a doborât balonul chinezilor și că reprezenta o necesitate.
„Dacă orice obiect reprezintă o amenințare la adresa siguranței, securității (poporului american), îl voi doborî”, a declarat el.
„Obiectul doborât avea dimensiunea unui autobuz, era un pericol pentru oameni. Ne-am pregătit și l-am doborat deasupra apei, pentru a putea analiza resturile. Analizam toate obiectele recuperate și continuam sa discutam cu China. Nu vrem un război rece”, a adăugat el spunând că așteaptă să discute cu președintele Xi Jinping.
„SUA a fost în măsură să protejeze situri sensibile împotriva colectării de date de către balonul chinezesc”, a spus președintele.
El a dat asigurări cetățenilor americani că SUA își va dezvolta capacitatea de detectare a obiectelor fără echipaj uman care zboară în spațiul său aerian și că va trece la o inventariere riguroasă a lor.
La finalul declarației, Biden a refuzat sa răspundă întrebărilor jurnaliștilor, spunandu-le: „Veniți la mine sa discutam când veți fi oameni civilizati”
Balonul chinezesc care a fost doborât de SUA ar fi vizat Hawaii, unde sunt instalații militare americane sensibile
Oficialii americani cred că balonul Chinei care a fost doborât deasupra SUA avea inițial o traiectorie care ar fi trebuit să îl ducă peste Guam și Hawaii, dar și-a schimbat cursul din cauza vântului, a declarat miercuri un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului, relatează Reuters.
Balonul, pe care Washington-ul acuză Beijingul că l-a folosit pentru supraveghere, iar China spune că a fost o navă de cercetare civilă, a zburat peste Insulele Aleutine din Alaska, apoi Canada și centrul Statelor Unite, înainte de a fi doborât de armata americană în largul coastei Carolinei de Sud, pe 4 februarie.
Incidentul a tensionat și mai mult relațiile dintre SUA și China și l-a determinat pe secretarul de stat al SUA Antony Blinken să amâne o vizită planificată la Beijing săptămâna trecută.
Agențiile militare și de informații americane au urmărit balonul de când a decolat de pe insula Hainan, lângă coasta de sud a Chinei, a informat marți Washington Post.
Dintre cele patru obiecte zburătoare doborâte de SUA în ultimele săptămâni, doar primul a fost atribuit eforturilor de supraveghere ale Chinei.
Balonul a decolat de pe insula Hainan din China, înainte de a călători pe o rută care părea să treacă peste Guam, scria marți Washington Post, citat de The Guardian. Apoi a luat un viraj „neașteptat” spre nord, potrivit WP, citând oficiali americani anonimi. După ce a intrat în spațiul aerian canadian, vânturi puternice l-au suflat spre sud peste graniță, a raportat WP.
Armata americană a declarat luni că a recuperat componente electronice critice din balon, precum și secțiuni mari ale navei în sine.
Balon de spionaj chinez Foto: Chase DOAK / AFP / Profimedia
Nu este prima oară când un astfel de dispozitiv a traversat țara
SUA au doborât sâmbătă un balon-spion al Chinei, însă baloanele de mare altitudine fac parte a unui program mai larg de spionaj chinezesc, iar astfel de dispozitive au fost observate și în perioada în care Donald Trump era președinte.
„Cazuri cu acest tip de activitate cu baloane au fost observate anterior în ultimii câțiva ani”, a declarat Pat Ryder, secretarul de presă al Pentagonului, într-o declarație publicată online pe 2 februarie.
Alți oficiali superiori ai securității naționale din administrația Trump au spus că, personal, nu au avut informații despre vreun balon de supraveghere chinezesc asupra Statelor Unite în cei patru ani de mandat ai lui Trump și nu cred că Trump a fost informat.
- Opinia specialistului: VIDEO Au fost sau nu OZN-uri? Un cercetător român explică, pe scurt, controversa baloanelor doborâte de americani și canadieni
Citește și:
-
De ce ar folosi China un balon-spion în era sateliților?
- China spune despre „dirijabilul” care survolează SUA că este doar un balon meteorologic
- Ce știm despre balonul chinezesc care a zburat deasupra Americii de Nord și a pus în alertă armata și serviciile de informații americane și canadiene
- Cea mai nouă armă a Statelor Unite împotriva Rusiei și Chinei – baloanele cu aer cald / Cum ar putea fi folosite acestea