Sari direct la conținut

Scandalul Gazprombank Elveția: Cum derula Putin milioane de euro prin conturile violoncelistului rus Serghei Roldugin

HotNews.ro
Gazprombank, Foto: Dreamstime
Gazprombank, Foto: Dreamstime

Patru funcționari de la sucursala elvețiană a Gazprombank vor fi judecați săptămâna viitoare pentru acuzații legate de conturile suspecte ale violoncelistului rus Serghei Roldugin, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, potrivit AFP.

Cei patru bărbați, trei cetățeni ruși și unul elvețian, sunt acuzați că nu și-au respectat obligațiile de verificare în pofida îndoielilor „obiective” care ar fi trebuit să apară în legătură cu aceste conturi, se arată în rechizitoriul la care AFP a avut acces joi.

Procesul urmează să înceapă la Zurich pe 8 martie. Acuzarea a cerut șapte luni de închisoare pentru cei patru inculpați, inclusiv pentru directorul general al filialei elvețiene a băncii.

Aceștia sunt acuzați că au deschis și gestionat două conturi între 2014 și 2016 pentru violoncelistul și dirijorul rus, prin care au fost transferate mai multe milioane de euro, în special pentru a primi dividende de la o mare agenție de publicitate pentru mass-media din Rusia și Europa de Est, fără să se fi deranjat să verifice dacă el era beneficiarul legitim al acestor fonduri.

Cu toate acestea, nu era „plauzibil” ca Roldugin să aibă astfel de active „cu veniturile sale ca violoncelist și dirijor”, se arată în rechizitoriu, care prezintă o lungă listă de indicii care ar fi trebuit să ridice suspiciuni.

„Cazul se învârte în jurul unor active de aproximativ 50 de milioane de franci”, a precizat Tribune de Genève, întrebându-se dacă muzicianul era un „om de fațadă” pentru președintele rus și anturajul său.

Panama Papers, o anchetă publicată în 2016 de Consorțiul internațional al jurnaliștilor de investigație (ICIJ), din care Tamedia, editorul Tribune de Genève, face parte, dezvăluise existența acestor conturi.

Finma, autoritatea de supraveghere a pieței elvețiene, a deschis atunci o procedură și a sancționat puternic Gazprombank Elveția, acuzând-o că nu a examinat cu atenția necesară relațiile de afaceri și tranzacțiile cu clienții privați.

Nu este un om de afaceri…

Gazprombank Elveția era filiala din țara alpină a Gazprombank, brațul financiar al gigantului rus al gazelor Gazprom. Activitățile sale erau axate în principal pe produse și servicii de finanțare a operațiunilor de comerț internațional.

A fost interzisă în sectorul bancar elvețian după invazia din Ucraina și a anunțat că își va încheia activitățile în Elveția în octombrie 2022.

Printre indiciile care ar fi justificat un control mai strict, actul de acuzare menționează sumele mari declarate la bancă de către muzician, care declarase totuși într-un interviu acordat New York Times că nu era „un om de afaceri” și că nu avea „niciun milion”.

În timp ce băncile elvețiene sunt obligate să verifice activele așa-numitelor „persoane expuse politic”, Gazprombank Suisse ar fi trebuit să știe și că era un apropiat al lui Vladimir Putin, întrucât muzicianul era nașul uneia dintre fiicele sale, după cum a relatat presa.

Conturile au fost deschise prin intermediul Rossiya Bank, care se afla deja sub incidența sancțiunilor americane la acea vreme din cauza legăturilor sale cu „establishmentul politic din Rusia”, adaugă rechizitoriul, ceea ce ar fi trebuit, de asemenea, să justifice o investigație suplimentară.

Actul de acuzare menționează numele președintelui rus: „Este bine cunoscut faptul că președintele rus Putin are în mod oficial un venit de numai aproximativ 100 000 de franci elvețieni și că nu este bogat, dar că în realitate are averi uriașe gestionate de persoane apropiate lui”.

Potrivit Tribune de Genève, rezultatul procesului este „greu de prevăzut”, deoarece „Parchetul trebuie să dovedească faptul că Serghei Roldugin a fost un paravan”. (foto: Dreamstime)

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro