Sari direct la conținut

Belarus l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe câștigătorul Premiului Nobel pentru Pace de anul trecut

HotNews.ro
Ales Bialiatski, Foto: Vitaly Pivovarchyk / Associated Press / Profimedia Images
Ales Bialiatski, Foto: Vitaly Pivovarchyk / Associated Press / Profimedia Images

​O instanță din Belarus l-a condamnat la 10 ani de închisoare pe disidentul Ales Bialiațki, singurul câștigător al Premiului Nobel pentru Pace din istoria țării, acesta fiind laureat anul trecut.

Decizia a fost pronunțată de tribunalul Leninsky din Minsk, judecătorii dispunând că Bialțki să își execute sentința într-o colonie penală cu un regim de înaltă securitate, potrivit TASS.

„Pe baza cumului de infracțiuni, prin adăugarea parțială a pedepselor impuse cu adăugarea de pedepse suplimentare, s-a stabilit în final pedeapsa pentru Bialițki sub formă de închisoare pe un termen de 10 ani, cu o pedeapsă executată într-o colonie corecțională în temeiul unui regim consolidat de securitate”, a anunțat instanța.

Alți doi bărbați care au fost inculpați alături de el în acest caz, Valentin Stefanovici și Vladimir Labkovici, au fost condamnați la nouă, respectiv șapte ani de detenție într-o colonie penală.

Dmitri Soloviov, care se află în afara Belarusului și a fost judecat în absență în baza unei proceduri speciale, a fost condamnat la opt ani de închisoare.

Hotărârea poate fi atacată la recurs în decurs de 10 zile.

Procurorii i-au acuzat pe Bialițki și pe ceilalți bărbați, colaboratori ai ONG-ului Viasna fondat de acesta, că în perioada 4 aprilie 2016 – 14 iulie 2021, au primit în Lituania bani de la diferite „structuri și fonduri” în conturi din străinătate, sume cu care ar fi tranzitat apoi granița bielorusă „în grup organizat”.

Pe lângă această acuzație de „contrabandă”, anchetatorii bieloruși mai susțin că bărbații ar fi folosit sumele de bani pentru finanțarea unor „acţiuni colective ce au adus grave prejudicii ordinii publice”.

Cine este Ales Bialițki

Acesta a fost unul dintre inițiatorii mișcării pentru democrație care a apărut în Belarus la mijlocul anilor 1980. Și-a dedicat viața promovării democrației și dezvoltării pașnice în țara sa natală.

Printre altele, a fondat organizația Viasna (Primăvara) în 1996, ca răspuns la controversatele amendamente constituționale care au conferit președintelui puteri dictatoriale și care au declanșat demonstrații de amploare.

Viasna a oferit sprijin pentru demonstranții încarcerați și pentru familiile acestora. În anii care au urmat, Viasna s-a transformat într-o organizație pentru drepturile omului cu o bază largă, care a documentat și a protestat împotriva folosirii torturii de către autorități împotriva prizonierilor politici.

La sfârșitul lunii ianuarie a anului trecut autoritățile bieloruse au declarat drept „extremiste” toate materialele produse de organizație.

Ales Bialițki este unul dintre cei 3 laureați ai Premiului Nobel pentru Pace din 2022, premiul fiind acordat acestuia, organizației ruse „Memorial” și Centrului pentru libertăți civile din Ucraina.

Bialițki este singurul bielorus din istorie căruia i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace. Alți doi bieloruși, scriitoarea Svetlana Alexievici și cercetătorul Zhores Alferov, au câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, respectiv Fizică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro