Premierul Greciei le cere iertare familiilor victimelor catastrofei feroviare: Nu ar trebui să ne ascundem în spatele erorilor umane
Premierul grec Kyriakos Mitsotakis le-a cerut iertare, duminică, familiilor victimelor accidentului feroviar care s-a soldat cu 57 de morţi, între care și un român, şi a provocat o furie imensă în Grecia. El spune că în Grecia anului 2023 nu este cu putință ca două trenuri să circule în direcţii opuse pe aceeaşi linie şi să nu fie observate de nimeni.
- „În calitate de prim-ministru, mă simt dator să cer iertare tuturor, dar mai ales rudelor victimelor”, a scris el într-un mesaj adresat grecilor şi publicat pe contul său de Facebook.
În Grecia anului 2023, nu este cu putință ca două trenuri să circule în direcţii opuse pe aceeaşi linie şi să nu fie observate de nimeni, afirmă Mitzotzakis.
- „Nu putem, nu vrem şi nu ar trebui să ne ascundem în spatele erorilor umane.
- Faptul că sistemul de control digital va fi complet operaţional în lunile următoare nu este o scuză. Ci este exact invers.
- Durerea este şi mai mare că nu am apucat să-l terminăm înainte să se întâmple ceva rău.
- Justiţia va investiga rapid tragedia şi va găsi responsabilii. Acum, suntem datori să fim alături de familiile victimelor, prin recunoaşterea cu îndrăzneală a greşelilor statului. Ştiu că mulţi din ziua de azi îşi vor aminti fraza unuia dintre predecesorii mei că „asta este Grecia”. Dar nu, ea nu este singura.
- Există o altă Grecie, acolo, care ne dă speranţă, credinţă şi putere. Cu toţii am văzut-o chiar şi după tragicul accident. Prin pompieri, salvatori, medici şi personal din sănătate care au organizat imediat îngrijirea răniţilor. Prin armată. Dar şi experţi din Poliţie care s-au ocupat rapid de misiunea dureroasă de identificare a cadavrelor.
- Ca să se poată întoarce la familiile lor pentru a jeli. Şi noi am văzut faţa celei mai bune Grecii la pasagerii care şi-au riscat viaţa pentru a-şi salva colegii pasageri. Personal, sunt în politică pentru a schimba această „ţară rea”, această Grecie veche care ne face rău. De asta încerc, în fiecare zi. Uneori îmi iese bine, alteori nu. Ştiu bine, totuşi, cât de bine ne putem face patria dacă ştergem rămăşiţele trecutului care ne ţin înapoi. Şi pentru această Grecia pe care o merităm voi continua să lupt”, se arată în mesajul lui Mitzotzakis, citat de News.ro.
Amintim că un accident feroviar grav s-a produs marți noapte în Grecia, două trenuri – unul de pasageri și altul de marfă – ciocnindu-se frontal. Accidentul s-a soldat cu cel puțin 57 de morți, în timp ce alte zeci de persoane au fost rănite, iar mulți sunt încă dați dispăruți.
Vineri a marcat a treia zi de doliu oficial în Grecia, dar din ce în ce mai mult furia era resimţită mai ales în legătură cu faptul că accidentul putea fi prevenit.
Lucrătorii feroviari au prelungit protestul faţă de standardele de siguranţă – şi, în general, de starea precară a căilor ferate greceşti, începând cu absenţa unei semnalizări adecvate – iar studenţii au demonstrat la nivel naţional, jurând că vor fi „vocea morţilor” şi cerând dreptate. În Atena, mii de oameni au ieşit în stradă scandând „Profiturile lor, morţii noştri”.
Hellenic Train s-a numărat printre o serie de utilităţi publice privatizate în perioada de apogeu a crizei datoriilor ţării. În 2016 a fost achiziţionată de grupul feroviar de stat italian Ferrovie dello Stato (FS) Italiane.
Compania a inaugurat anul trecut noul său serviciu de trenuri de pasageri electrificate de mare viteză între Atena şi Salonic, afirmând pe site-ul său web că, la viteze de până la 250 km/h, trenurile ar putea transporta pasageri între cele două oraşe în mai puţin de patru ore. Trenul Intercity implicat în accidentul de marţi circula pe acea rută înainte de a se ciocni cu peste 100 de km/h cu trenul de marfă care se apropia, care transporta marfă de la Salonic la Larissa.
Pe parcursul săptămânii, protestatarii furioşi s-au adunat în faţa sediului companiei puternic păzite din capitala Greciei. Vineri, au făcut-o din nou, strigând „Ucigaşi”, cuvânt pe care manifestanţii l-au scris cu spray în roşu pe ferestrele clădirii de birouri.
La căderea nopţii au avut loc ciocniri în Piaţa Syntagma, piaţa centrală a capitalei elene, între tinerii care aruncau pietre şi poliţia care trăgea cu gaze lacrimogene. Scene similare au avut loc şi la Salonic.
Citește și: FOTO/VIDEO Două trenuri s-au ciocnit în Grecia – imagini din dronă
- VIDEO Momentul în care cele două trenuri din Grecia s-au ciocnit frontal
- GALERIE FOTO Supraviețuitorii accidentului din Grecia descriu „secundele de coșmar” în care trenurile s-au ciocnit / Ministrul Transporturilor a demisionat
- Rețea mică, probleme foarte mari – De ce în Grecia se produc frecvent accidente pe calea ferată
- Accidentul feroviar din Grecia: „Era un tren plin de studenți, tineri de 20 de ani” / Protest în Larissa: „Privatizarea ucide”