Sari direct la conținut

Jurnalist american arestat în Rusia: Washingtonul denunță o acuzație „ridicolă” de spionaj / „Plecați imediat din Rusia”

HotNews.ro
Karine Jean-Pierre, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia
Karine Jean-Pierre, Foto: - / Shutterstock Editorial / Profimedia

Washingtonul s-a declarat joi „extrem de îngrijorat” de arestarea unui jurnalist american în Rusia, calificând drept „ridicolă” acuzația de spionaj formulată de Moscova, potrivit AFP.

„Suntem extrem de îngrijorați de arestarea la nivel înalt a unui jurnalist american”, a declarat șeful diplomației americane, Antony Blinken, într-un comunicat, referindu-se la reporterul de la Wall Street Journal.

Serviciile de securitate ruse au anunțat joi că Evan Gershkovici a fost arestat la Ekaterinburg, în Urali, fiind suspectat de „spionaj”, un caz fără precedent în istoria recentă a țării.

„Acuzația de spionaj este ridicolă”, a declarat presei purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karin Jean-Pierre.

Departamentul de Stat a declarat că a contactat Rusia pentru a obține acces consular pentru jurnalistul reținut, iar Casa Albă a precizat că este în contact cu familia acestuia.

Joe Biden a fost informat cu privire la situație, a declarat John Kirby, purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, în timpul unei conferințe de presă.

„Faptul că guvernul rus îi vizează pe cetățenii americani este inacceptabil”, a adăugat Karin Jean-Pierre într-o declarație separată, condamnând arestarea lui Gershkovici în „termenii cei mai fermi posibil”.

Plecați imediat din Rusia

Arestarea are loc pe fondul unei represiuni sporite a presei în Rusia de la ofensiva împotriva Ucrainei, care a tensionat foarte mult relațiile dintre Moscova și Washington.

„Înțelegem că voi toți faceți o muncă importantă și că, pentru a face această muncă, sunteți dispuși și capabili să vă asumați riscuri. Noi respectăm acest lucru. Dar asta nu schimbă îngrijorarea noastră profundă cu privire la prezența americanilor” în Rusia, a declarat Kirby reporterilor.

Karin Jean-Pierre i-a îndemnat pe toți cetățenii americani să nu călătorească în Rusia, iar pe cei care locuiesc sau călătoresc acolo să plece imediat.

Arestat preventiv

Un tribunal din Moscova a decis joi ca jurnalistul american Evan Gershkovich, reporter al cotidianului „The Wall Street Journal”, reţinut de FSB pentru acuzaţia de spionaj în favoarea Washingtonului, să fie arestat pentru două luni, relatează Reuters, care menţionează că aceasta este cea mai gravă acţiune împotriva unui jurnalist străin de când Rusia a invadat Ucraina, potrivit News.ro.

El a fost adus de la Ekaterinburg la Moscova, unde un tribunal, în cadrul unei audieri cu uşile închise, a dispus ca acesta să fie ţinut în arest preventiv până la 29 mai.

Agenţia rusă de presă TASS a precizat că acest caz a fost marcat ca fiind „strict secret”.

Lui Daniil Berman, un avocat care îl reprezintă pe reporter, nu i s-a permis să intre în sala de judecată şi nici nu i s-a permis să vadă acuzaţiile, a declarat Berman reporterilor aflaţi afară.

Un reporter Reuters a văzut cum Gershkovich, îmbrăcat într-o haină galbenă, a fost scos din clădirea tribunalului din Moscova după audiere şi urcat într-o dubă neagră de către agenţii FSB. El va fi deţinut cel mai probabil în închisoarea Lefortovo din capitală, un centru de detenţie preventivă al FSB. Închisoarea din centrul Moscovei, datând din secolul al XIX-lea, este renumită că în perioada sovietică deţinea prizonieri politici.

Suspiciune de spionaj

Serviciul de securitate FSB al Rusiei anunţase joi dimineaţă că a deschis un dosar penal împotriva cetăţeanului american Evan Gershkovich sub suspiciunea de spionaj, iar Kremlinul a declarat că acesta a fost „prins în flagrant delict”.

Gershkovich, care lucrează pentru WSJ de ceva mai mult de un an, a declarat în faţa instanţei că este nevinovat.

Angajatorul său a spus că dosarul – primul caz penal intentat pentru spionaj împotriva unui jurnalist străin în Rusia post-sovietică – se bazează pe o acuzaţie falsă.

Conform legislaţiei ruse, spionajul poate fi pedepsit cu până la 20 de ani de închisoare.

Cazul este de natură să înrăutăţească şi mai mult relaţiile deja dificile dintre Rusia şi Statele Unite.

O reținere ca o „luare de ostatici”

Jurnalistul Shaun Walker, expert al publicației britanice The Guardian pentru Rusia și Europa de Est sugerează că Rusia l-a reținut pe Evan Gershkovich, colegul său de la Wall Street Journal (WSJ), deoarece la nivel înalt se discută un schimb cu doi spioni ruși.

„Dmitri Peskov spune acum că Evan Gershkovich de la WSJ a fost `prins în flagrant delict`. Viteza și convingerea cu care evoluează acest caz sugerează că a fost ordonat de la vârf, mai degrabă decât un caz local care se amplifică ca un bulgăre de zăpadă”, a scris pe Twitter Shaun Walker, autor al unei cărți despre Rusia sub conducerea lui Vladimir Putin.

„Seamănă foarte mult cu o luare de ostatici pentru a majora `rezerva` Rusiei pentru un schimb de prizonieri”, a continuat el.

„Săptămâna trecută, în Slovenia, am aflat că sunt în curs negocieri la nivel înalt pentru un schimb cu doi spioni ruși sub acoperire arestați acolo. Dar că acestea au fost blocate din motive neclare. Ei bine, acum Rusia are un alt american de schimbat”, a mai spus Shaun Walker.

Moscova a confirmat că jurnalistul WST poate fi folosit ca monedă de schimb. „În trecut au avut loc schimburi cu cei deja condamnați. Să vedem cum evoluează povestea”, a declarat ministrul adjunct de externe rus, Serghei Ryabkov.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro