Sari direct la conținut

Ungaria avertizează din nou cu privire la problema maghiarilor din Transcarpatia: „De neconceput ca Ucraina să devină membră a Uniunii Europene”

HotNews.ro
Consiliul local din Berehove, oraș din regiunea ucraineană Transcarpatia, Foto: Sergiy Gudak / AFP / Profimedia
Consiliul local din Berehove, oraș din regiunea ucraineană Transcarpatia, Foto: Sergiy Gudak / AFP / Profimedia

Există un consens general că drepturile minorităţilor etnice fac parte din valorile Europei, în pofida tuturor dezbaterilor cu privire la aceste valori, a afirmat vineri la Budapesta şeful de cabinet al premierului ungar, în cadrul sesiunii plenare a Forumului reprezentanţilor maghiari din Bazinul carpatic (KMKF). Acesta a adăugat, referindu-se la minoritatea maghiară din Ucraina, că guvernul ungar este loial Ucrainei, care a fost atacată, dar că este „de neconceput ca Ucraina, neglijând valorile europene şi încălcând drepturile comunitare şi individuale, să devină membră a Uniunii Europene”, a consemnat agenția maghiară MTI.

„Ne aşteptăm ca Ucraina să reinstituie drepturile colective şi individuale pe care le-a eliminat din 2015”, a spus Gergely Gulyas, adăugând că lipsa acestor drepturi face ca educaţia în limba maternă să fie „extrem de dificilă” în Transcarpatia, citează Agerpres.

Guvernul ungar cere „încetarea focului şi pace cât mai curând posibil” în Ucraina, poziţie care „nu serveşte doar interesele nostre, ci va salva vieţi ucrainene şi ungare”, a mai spus responsabilul ungar.

Acesta a menţionat că guvernul ungar a condamnat agresiunea rusă şi va primi fără limite refugiaţi din Ucraina, căreia îi va acorda de asemenea ajutor umanitar.

„O problemă existenţială”

Preşedintele Parlamentului ungar, Laszlo Kover, a declarat la rândul său la acelaşi eveniment că politicienii ucraineni „trebuie să ştie” că întreaga naţiune maghiară susţine comunitatea maghiară din Transcarpatia şi statul ungar nu va renunţa la protejarea intereselor acestora, în pofida oricăror presiuni.

Kover a subliniat că problema maghiarilor din Transcarpatia nu este doar o chestiune ce priveşte minorităţile, ci este o problemă existenţială în cel mai strict sens al cuvântului, aşa cum problema comunităţilor minoritare native, ce reprezintă peste 10% din populaţia europeană, nu constituie doar o problemă morală, ci una ce ţine de „realpolitik”.

Ceea ce se întâmplă astăzi cu minorităţile naţionale europene se poate întâmpla mâine şi cu naţiunile majoritare, a atenţionat acesta.

Preşedintele legislativului ungar a mai notat în discursul său că, după încheierea războiului din Ucraina, nu va fi posibilă reconstruirea politicii de securitate europene fără o reglementare corectă a problemei drepturilor naţionale. În lipsa acesteia, orice nou concept de securitate europeană este construit pe nisip, a conchis oficialul ungar.

Te-ar putea interesa și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro