Sari direct la conținut

Cel mai mare portavion din lume a sosit în Europa pentru exerciții militare cu un vecin al Rusiei

HotNews.ro
Portavionul USS Gerald Ford in portul Oslo, Foto: Stian Lysberg Solum / AFP / Profimedia Images
Portavionul USS Gerald Ford in portul Oslo, Foto: Stian Lysberg Solum / AFP / Profimedia Images

Cel mai mare portavion din lume, USS Gerald R. Ford, a intrat miercuri pentru prima dată în portul Oslo într-un semn de forță al NATO în contextul tensiunilor dintre alianță și Rusia din cauza războiului din Ucraina, relatează Reuters.

Nava și echipajul său vor efectua exerciții de antrenament alături forțele armate norvegiene în zilele următoare, conform informațiilor furnizate de armata statului nordic.

„Această vizită reprezintă un semnal important al relației bilaterale strânse dintre Statele Unite și Norvegia și un semnal al credibilității apărării și descurajării colective”, a declarat Jonny Karlsen, purtătorul de cuvânt al Statului Major Norvegian.

Mass-media norvegiană a scris că portavionul ar urma să navigheze la nord de Cercul Polar Arctic însă Karlsen a refuzat să comenteze aceste informații.

Rusia a denunțat apariția portavionului american în apropierea granițelor sale

Ambasada Rusiei din Oslo a condamnat sosirea portavionului în capitala norvegiană.

„Nu există probleme în zona de nord (Arctică) care să necesite o soluție militară sau teme în care să fie necesară intervenția din exterior”, a declarat ambasada rusă într-o postare făcută pe pagina sa de Facebook.

„Având în vedere că la Oslo se recunoaște faptul că Rusia nu reprezintă o amenințare militară directă pentru Norvegia, astfel de demonstrații de putere par a fi ilogice și dăunătoare”, a denunțat aceasta.

Norvegia, membră a NATO, împărțește o frontieră cu Rusia în zona Arctică iar anul trecut a devenit cel mai mare furnizor de gaze naturale al Europei, în urma reducerii fluxului de gaze rusești.

Marina norvegiană și aliații NATO patrulează în jurul platformelor de petrol și gaze offshore începând cu toamna anului trecut, ca urmare a exploziilor ce au avut loc la conductele Nord Stream din Marea Baltică.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro